Chcesz zrobić obiad, ale nie wiesz, z jakimi dodatkami go podasz? Mizeria i pomidory są dobre, ale ta surówka deklasuje je od razu. Zrobisz ją z kilku składników i jestem przekonana, że cała rodzina będzie nią zachwycona.
Fot. Tetiana_Chudovska/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Robienie obiadów jest dla nas codziennością. Każdego dnia zastanawiamy się, co takiego możemy zrobić, by zjeść porządne i pyszne danie. Zazwyczaj nasz wybór pada na mięso z dodatkami np. kaszą lub ziemniakami. Oprócz tego chcemy jeszcze dodać kilka warzyw w postaci sałatki. Następnym razem, gdy na twoim stole pojawią się właśnie takie zestawienia obiadowe, nie podawaj do nich mizerii lub innych, bardzo popularnych sałatek. Rodzina na pewno doceni to, że wykazałeś się oryginalnością i zrobiłeś poniższy przepis.
REKLAMA
Surówka z kapusty całkowicie może odmienić twój obiad. To właśnie ona ma w sobie wiele smaków, które łączą się w najlepszy dodatek. W surówce tej znajdziesz między innymi marchew, cebulę, paprykę, ogórka i jabłko. Oprócz tego nie zapomnij o cukrze i soku z cytryny, ponieważ ich zadaniem jest wyrównanie smaku i nadanie całości odpowiedniego posmaku.
Przepis na surówkę z kapusty
Składniki
mała główka białej kapusty,
marchewka,
czerwona papryka,
mała czerwona cebula,
mały ogórek,
jabłko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki oleju roślinnego,
łyżeczka cukru,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Białą kapustę drobno poszatkuj i przełóż do dużej miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do kapusty. Czerwoną paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski, dodaj do miski.
Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie dodaj do pozostałych składników. Ogórka umyj, obierz i pokrój w półplasterki, dodaj do miski. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do surówki.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do miski. W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, olej, cukier, sól i pieprz, aż do rozpuszczenia cukru.
Polej warzywa przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem surówkę warto schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.