Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wykonaj trzy rzeczy po kolei, a problem zniknie

Znasz ten ból? Otwierasz słoik pełen pysznych ogórków kiszonych z zeszłego sezonu, wyjmujesz jednego z nich, kroisz, a on trysnął ci sokiem prosto w oko i na dodatek okazał się pusty? Takie coś potrafi popsuć humor. Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Pewnie nie zwracasz uwagi na trzy ważne rzeczy.

Kiedy zaczyna się sezon na ogórki, kisimy je jak szaleni, ciasno upychając w słoikach z dodatkami i zalewając solanką. Niby wykonanie ogórków kiszonych jest łatwe i nie wymaga od nas specjalnych umiejętnośći - większość roboty robi za nas proces fermentacji, ale bywa tak, że ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Dlaczego tak się dzieje i jak tego uniknąć? Mamy na to złotą radę. A dokładniej trzy rady. 

Zobacz wideo Jak zrobić kiszone pomidory? Sprawdź nasz przepis

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? 

Jeśli chcesz, żeby twoje ogórki kiszone były jędrne i chrupiące, musisz zacząć od ważnej i bardzo oczywistej rzeczy, bo sukces zaczyna się już na zakupach. Kiedy wybierasz się do marketu lub na bazarek, wybieraj tylko świeże, niewielkie ogórki. Nie wybieraj ogórków pomarszczonych i takich, które mają odcięte ogonki - przez to ucieka z nich smak i soczystość. Nie kupuj także pożółkłych ogórków do kiszenia - takie nadają się lepiej na zimową mizerię. 

Kolejną sprawą jest moczenie tych ogórków. Żeby mieć pewność, że ogórki kiszone nie będą mieć w środku pustego miejsca, zaraz po kupieniu należy włożyć je do miski i zalać zimną wodą. Takie ogórki odłóż na 2-3 godziny, by lekko nasiąknęły wodą. Po tym czasie dokładnie je oczyść.

Z czyszczeniem ogórków wiąże się trzecia sprawa. Przed włożeniem ogórków do miski z zimną wodą, nie odrywaj końcówek. Dopiero kiedy będziesz myć ogórki, możesz się pozbyć ogonków i ewentualnych kwiatów. Pamiętaj też, żeby ogórki myć za pomocą miękkiej szczoteczki, by nie uszkodzić skórki. Dzięki tym poradom twoje ogórki kiszone będą chrupiące i naprawdę pyszne.

Jak zrobić ogórki kiszone - przepis, który zawsze wychodzi 

Składniki:

  • ogórki gruntowe, najlepiej niewielkie lub średnie i podłużne,
  • czosnek (po 3 ząbki do każdego słoika),
  • korzeń chrzanu (po 2-3 niewielkie kawałki do każdego słoika),
  • gałązka kopru z baldachem (po jednej do słoika),
  • liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie po 2-3 do słoika),
  • liść laurowy (opcjonalnie po jednym do słoika),
  • solanka: na jeden litr wody przypada jedna czubata łyżka soli kamiennej.

Ogórki kiszone - sposób wykonania:

  1. Ogórki oczyść i namocz w zimnej wodzie. Kiedy się moczą, przygotuj słoiki. Najlepiej, gdyby były wyparzone, zakrętki także. W tym czasie przygotuj też resztę składników.
  2. Na dno każdego słoika połóż odpowiednią ilość chrzanu, czosnku, dodaj listek laurowy oraz liście dębu lub porzeczki, jeśli ich używasz.
  3. Następnie włóż ogórki do słoików. Pamiętaj, żeby układać je pionowo i najlepiej dość ciasno. Na wierzchu połóż zgiętą gałązkę kopru.
  4. Słoiki zalej ciepłą solanką i szczelnie zakręć słoiki. Pozostaw je na kilka dni temperaturze pokojowej, a kiedy zmienią kolor, możesz przenieść je do piwnicy.
Co wolisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.