Kofty z grilla to prawdziwy przysmak, który przypomina nieco bałkańskie cevapcici, jednak kofty mają inny kształt, nie są tak miękkie i zdecydowanie mają więcej mięsnego smaku. W niektórych miejscach na to danie mówi się kofta kebab i podaje w picie z dodatkami, gdzie indziej zjada się je prosto z rusztu z sosami. Jedno jest pewne - kuchnia bałkańska i kuchnia arabska koftami stoi. I właśnie dlatego, że w krajach arabskich kofty są tak popularne, to nie możesz ich zrobić z każdego mięsa. Z miejsca odpada wieprzowina, ponieważ Muzułmanie nie jedzą jej - uważają świnie za nieczyste stworzenia. Inaczej jest z wołowiną, cielęciną, baraniną i jagnięciną. I właśnie dwa ostatnie propozycje polecamy do zrobienia domowych koft, by smakowały jak na wakacjach w bajecznym kurorcie.
Zobacz wideo Jak zrobić grillowaną kukurydzę? Zobacz wideo
Kofty z grilla - jak zrobić, żeby były idealne?
Składniki:
- 500 g jagnięciny lub baraniny (można dodać trochę tłustej wołowiny),
- 1 większa cebula,
- 2 niewielkie ząbki czosnku,
- sól pieprz, ostra i słodka papryka, kmin rzymski, szczypta cynamonu,
- łyżka drobno posiekanej kolendry,
- 3 łyżki oliwy.
Kofty z grilla - sposób wykonania:
- Mięso posiekaj tak drobno, jak na tatar. Możesz także zmielić je w maszynce o grubych oczkach. Posiekane lub zmielone mięso przełóż do miski.
- Cebulę zetrzyj na tarce lub posiekaj tak drobno, jak tylko możesz. Czosnek zmiel w prasce i dodaj do mięsa mielonego.
- Dodaj także kolendrę i przyprawy oraz oliwę i zacznij energicznie wyrabiać tak, jak masę na kotlety mielone. Masa powinna być gładka i lśniąca od oliwy.
- Przygotuj patyki do szaszłyków i oblep nimi mięso tak, by powstały "mięsne batony" o grubości ok. 4 cm.
- Rozgrzej grill, najlepiej używać grilla węglowego. Kofty grilluj na dość dużej temperaturze rusztu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patyczków i podawaj z sosem jogurtowo-miętowym lub tzatzikami.
Wskazówka: Żeby mięso koft i innych szaszłyków łatwiej schodziło z patyczków, warto je wcześniej posmarować oliwą. Tłuszcz sprawi, że mięso sklei się z włóknami drewna i z łatwością od niego odejdzie. Chyba że używasz metalowych prętów do szaszłyków - każdy fan grillowania powinien je mieć.