Niektóre produkty, nawet po terminie ważności wcale nie muszą lądować w koszu. Ich lista jest krótka, jednak warto wiedzieć, o jakie konkretnie chodzi. Oszczędzimy sobie stresu i pieniędzy.
4
Fot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Często terminy ważności stanowią wytyczne, a nie ścisłe reguły i odnoszą się raczej do jakości niż rzeczywistego bezpieczeństwa żywności. Choć nadal ważne jest sprawdzanie opakowań, jest sporo produktów spożywczych, w przypadku których data nie ma większego znaczenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Natalia Kaczmarek zdradza, czego nigdy nie je przed zawodami. "Absolutnie nie"
Czy można jeść produkty po terminie? Ich zjedzenia raczej nie trzeba się obawiać
Oto kilka produktów spożywczych, które według portalu MuscleFood można spożywać po upływie terminu przydatności do spożycia.
Chleb. Jeśli jest prawidłowo przechowywany, większość z nich można trzymać nawet 7 dni po upływie terminu ważności. Przed spożyciem należy sprawdzić, czy nie jest spleśniały.
Ryż po upływie terminu ważności można spożywać, jeśli jest przechowywany w szczelnym pojemniku, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Jeśli przechowujesz suchy makaron w odpowiednich warunkach, może on przetrwać nawet 24 miesiące od upływu daty ważności.
Masło orzechowe. Nieotwarte słoiki mogą przetrwać nawet rok od upływu terminu ważności.
Mrożone owoce i warzywa nadają się do spożycia przez 8–10 miesięcy po upływie terminu ważności.
Konserwy w puszce. Nieotwarte opakowania mogą być trzymane przez okres jednego roku lub dłużej od przekroczenia terminu ważności.
Co nigdy nie traci terminu ważności? Mogą być przydatne do spożycia nawet przez długie lata
Producenci stosują dwa sposoby oznaczania daty ważności i przydatności do spożycia danego produktu. Na etykietach znajdziemy napisy "należy spożyć do" lub "najlepiej spożyć przed". W przypadku produktów z pierwszym oznaczeniem w razie przekroczenia daty istnieje duże ryzyko, że taka żywność może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. W drugiej sytuacji produkt zachowuje wszystkie wartości do podanego terminu, a po jego upływie może je stracić lub ulec zmianie (konsystencja, smak, zapach, wygląd).
Zakupy (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl
Do takich produktów należą:
miód,
sos sojowy,
ciemna czekolada,
cukier,
ocet
sól,
kawa rozpuszczalna,
przyprawy,
mocny alkohol.
Pamiętaj, aby zawsze przed spożyciem ocenić smak, zapach i wygląd produktu. Opieraj się na zmysłach, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, lepiej wyrzuć i nie ryzykuj. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.