Co zrobić z mięsem z rosołu? Nie krokiety i nie pierogi - oszalejesz na punkcie tego sosu

Co zrobić z mięsa z rosołu? Pierwsze co nam przychodzi do głowy to farsz do krokietów albo pierogów lub pasztet. To pyszne potrawy, jednak dość znane i troszkę oklepane. Jeśli chcesz zrobić z mięsa z rosołu coś zaskakującego, poszukaj patelni i wstaw wodę na makaron - rodzina aż usiądzie z wrażenia.

Kiedy zjedliśmy już pyszny rosół z makaronem, ale mięso z rosołu nam zostało, wcale nie musimy dojadać go na siłę ani znowu mielić i napychać nim pierogi lub krokiety. Czasami wystarczy tylko otworzyć lodówkę, żeby w naszych głowach zrodził się pomysł na pyszny i nietuzinkowy obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Ja ostatnio zrobiłam pyszny sos. Nie wiedziałam, że jestem aż tak dobrą kucharką. 

Zobacz wideo Jak zrobić rosół jak u babci? Zobacz nasze wideo

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na pyszny sos

Składniki:

  • ok. 400 g dowolnego mięsa z rosołu, 
  • 5 średnich pieczarek, 
  • 1 większa cebula, 
  • garść szpinaku (możesz pominąć),
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pół szklanki śmietanki 30 proc. 
  • czubata łyżka startego parmezanu, 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone oregano, 
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sos z mięsa z rosołu - sposób wykonania:

  1. Gotowane mięso oddziel od kości i chrząstek. Następnie je pokrój na mniejsze kawałki, nie muszą być równej wielkości. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie pokrój pieczarki, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - albo masło, albo olej. Następnie zeszklij cebulę i dodaj mięso. Podsmażaj je, aż lekko stwardnieje. Następnie dodaj pieczarki i duś na średniej mocy palnika, aż puszczą wodę. 
  3. Dodaj szpinak oraz czosnek, całość lekko osól i kiedy szpinak zmięknie, dodaj pół szklanki rosołu lub dowolnego bulionu. Gotuj 10 minut.
  4. Dodaj śmietankę i starty ser i duś, aż sos zgęstnieje. Następnie dopraw pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano. Duś jeszcze 5 minut i podawaj z ulubionym makaronem. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką. 

Wskazówka: Do takiego sosu możesz dodać także passatę pomidorową lub zmiksowaną, upieczona paprykę. Mięso z rosołu jest delikatne, dlatego warto nieco podrasować sos innymi dodatkami, by nasze kubki smakowe były w pełni szczęśliwe z dania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.