Zupa na lato powinna być lekka i pyszna, rzecz jasna. W Polsce mamy chłodniki, lekkie zupy z warzyw, jednak we Włoszech robią coś innego. Zupa neapolitańska może i wygląda jak kluski z mlekiem, ale smakuje jak z najlepszej restauracji. Zdziwisz się, jak łatwo się ją robi.
SerPhoto /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa neapolitańska jest czymś, co każdy miłośnik kremowych potraw powinien spróbować. Przepis jest banalny, a podstawą jest bulion, ser oraz kwaśna śmietana. To połączenie z całą pewnością skradnie serce niejednego Polaka i na dobre odczaruje letnie gotowanie. Jeśli przejadły ci się pomidorówki i inne krupniki, zrób tę pyszną, jasną zupę - poczujesz się jak utalentowany szef kuchni i zbierzesz moc pochwał od bliskich.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Sprawdź nasze rady
Zupa neapolitańska - nie wygląda, ale smakuje
Składniki:
1,5 l bulionu, warzywnego lub mięsnego,
0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
120 g startego sera,
2 żółtka średnich jajek,
łyżeczka curry,
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatołowej,
natka pietruszki do posypania,
ulubiony makaron do podania.
Zupa neapolitańska - sposób wykonania:
Ser zetrzyj na tarce, możesz użyć mozzarelli lub ulubionego sera żółtego, jeśli masz ochotę, postaw na jakiś włoski ser, na przykład Grana Padano.
Do garnka wlej bulion i podgrzewaj go na wolnym ogniu. Dodaj śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Z garnka odlej ok. 300 ml wywaru i wlej do go miski. Lekko przestudź i dodaj żółtka (wywar nie powinien być bardzo gorący, żeby żółtka się nie ścięły). Dodaj ser i wymieszaj całość, aż ser się lekko rozpuści.
Całość dodaj do garnka z wywarem i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej i curry - dla zmiany koloru. Gotuj na średniej mocy palnika kilka minut, aż zupa stanie się kremowa.
Ulubiony makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do zupy. Następnie nakładaj porcje do talerzy i udekoruj posiekaną natką. Najlepiej smakuje na gorąco.
Niby nic, a jednak coś i to coś pysznego. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a jednocześnie chcesz zrobić przyjemność najbliższym, nie kombinuj, tylko zrób szybką zupę neapolitańską. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać trochę czosnku - wówczas zupa nabierze charakteru.