Zupa neapolitańska jest czymś, co każdy miłośnik kremowych potraw powinien spróbować. Przepis jest banalny, a podstawą jest bulion, ser oraz kwaśna śmietana. To połączenie z całą pewnością skradnie serce niejednego Polaka i na dobre odczaruje letnie gotowanie. Jeśli przejadły ci się pomidorówki i inne krupniki, zrób tę pyszną, jasną zupę - poczujesz się jak utalentowany szef kuchni i zbierzesz moc pochwał od bliskich.
Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Sprawdź nasze rady
Zupa neapolitańska - nie wygląda, ale smakuje
Składniki:
- 1,5 l bulionu, warzywnego lub mięsnego,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
- 120 g startego sera,
- 2 żółtka średnich jajek,
- łyżeczka curry,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- natka pietruszki do posypania,
- ulubiony makaron do podania.
Zupa neapolitańska - sposób wykonania:
- Ser zetrzyj na tarce, możesz użyć mozzarelli lub ulubionego sera żółtego, jeśli masz ochotę, postaw na jakiś włoski ser, na przykład Grana Padano.
- Do garnka wlej bulion i podgrzewaj go na wolnym ogniu. Dodaj śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Z garnka odlej ok. 300 ml wywaru i wlej do go miski. Lekko przestudź i dodaj żółtka (wywar nie powinien być bardzo gorący, żeby żółtka się nie ścięły). Dodaj ser i wymieszaj całość, aż ser się lekko rozpuści.
- Całość dodaj do garnka z wywarem i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej i curry - dla zmiany koloru. Gotuj na średniej mocy palnika kilka minut, aż zupa stanie się kremowa.
- Ulubiony makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do zupy. Następnie nakładaj porcje do talerzy i udekoruj posiekaną natką. Najlepiej smakuje na gorąco.
Niby nic, a jednak coś i to coś pysznego. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a jednocześnie chcesz zrobić przyjemność najbliższym, nie kombinuj, tylko zrób szybką zupę neapolitańską. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać trochę czosnku - wówczas zupa nabierze charakteru.