Zupa neapolitańska wywoła ekstazę. Żadna polska zupa nie ma z nią szans

Zupa na lato powinna być lekka i pyszna, rzecz jasna. W Polsce mamy chłodniki, lekkie zupy z warzyw, jednak we Włoszech robią coś innego. Zupa neapolitańska może i wygląda jak kluski z mlekiem, ale smakuje jak z najlepszej restauracji. Zdziwisz się, jak łatwo się ją robi.

Zupa neapolitańska jest czymś, co każdy miłośnik kremowych potraw powinien spróbować. Przepis jest banalny, a podstawą jest bulion, ser oraz kwaśna śmietana. To połączenie z całą pewnością skradnie serce niejednego Polaka i na dobre odczaruje letnie gotowanie. Jeśli przejadły ci się pomidorówki i inne krupniki, zrób tę pyszną, jasną zupę - poczujesz się jak utalentowany szef kuchni i zbierzesz moc pochwał od bliskich. 

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Sprawdź nasze rady

Zupa neapolitańska - nie wygląda, ale smakuje 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu, warzywnego lub mięsnego,
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, 
  • 120 g startego sera, 
  • 2 żółtka średnich jajek, 
  • łyżeczka curry, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • natka pietruszki do posypania, 
  • ulubiony makaron do podania. 

Zupa neapolitańska - sposób wykonania:

  1. Ser zetrzyj na tarce, możesz użyć mozzarelli lub ulubionego sera żółtego, jeśli masz ochotę, postaw na jakiś włoski ser, na przykład Grana Padano. 
  2. Do garnka wlej bulion i podgrzewaj go na wolnym ogniu. Dodaj śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. 
  3. Z garnka odlej ok. 300 ml wywaru i wlej do go miski. Lekko przestudź i dodaj żółtka (wywar nie powinien być bardzo gorący, żeby żółtka się nie ścięły). Dodaj ser i wymieszaj całość, aż ser się lekko rozpuści. 
  4. Całość dodaj do garnka z wywarem i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej i curry - dla zmiany koloru. Gotuj na średniej mocy palnika kilka minut, aż zupa stanie się kremowa. 
  5. Ulubiony makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do zupy. Następnie nakładaj porcje do talerzy i udekoruj posiekaną natką. Najlepiej smakuje na gorąco.

Niby nic, a jednak coś i to coś pysznego. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a jednocześnie chcesz zrobić przyjemność najbliższym, nie kombinuj, tylko zrób szybką zupę neapolitańską. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać trochę czosnku - wówczas zupa nabierze charakteru.

Więcej o: