Przerośnięte ogórki zwykle nie nadają się do kiszenia. Gruba, pożółkła skórka gorzknieje w smaku, a środek wypełniony jest sporymi nasionami. Wiele osób wyrzuca przejrzałe warzywa, jednak to duży błąd. Można z nich zrobić smaczną sałatkę, która będzie pysznym dodatkiem do zimowych obiadów.
Sałatka z ogórków cioci Zosi to prawdziwy rarytas. Idealnie komponuje się z ziemniakami i kotletem mielonym. Mimo tego, że przygotowuję ją w dużych ilościach, rzadko kiedy doczekuje zimy. Z przepisu wychodzi ok. 14 słoików o pojemności 750 ml. Poniżej znajdziesz składniki, które będą potrzebne do wykonania obiadowego przysmaku.
Ogórki umyj, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w plasterki. Wrzuć je do dużej miski, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, startą na dużych oczkach marchewkę oraz pietruszkę, posiekaną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj z solą i pozostaw na minimum dwie godziny, aby puściły sok. W tym czasie przygotuj zalewę. W garnku zagotuj ocet z wodą, dodaj cukier, gorczycę, kolendrę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Doprowadź do wrzenia, a po 5 minutach zdejmij z palnika.
Słoiki i nakrętki wyparz wrzątkiem. Po upływie dwóch godzin odcedź warzywa i ciasno wypełnij nimi naczynia. Zalej zalewą, zostawiając centymetr wolnej przestrzeni na górze. Dokładnie zakręć słoiki i ułóż je w dużym garnku wyłożonym ręcznikiem. Wlej do niego wodę na 3/4 wysokości słoików i zagotuj. Kiedy woda zacznie się gotować, pasteryzuj na małym ogniu przez 20 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Do wyparzenia słoików i nakrętek możesz użyć piekarnika. Wystarczy, że ułożysz naczynia na blaszce, nastawisz piekarnik na 100 stopni, a po 30 minutach będą gotowe do wypełnienia.