-
Haps
-
Jak przygotować
- Takich nie ma w sklepie. W tej wersji zrobisz je lepiej, a kawałki będą rozpływać się w ustach
Takich nie ma w sklepie. W tej wersji zrobisz je lepiej, a kawałki będą rozpływać się w ustach
Wydawać by się mogło, że niektóre produkty można tylko znaleźć w sklepie. Jednak wcale tak nie jest i takie kąski mogą być dużo smaczniejsze, gdy robi się je samodzielnie. Tak jest w tym przypadku. Trudno opisać, jak smaczne są, a nie będziesz robić ich zbyt długo.
Czasem może nam się wydawać, że to, co znajduje się w sklepach jest najsmaczniejsze na świecie. Możemy być w wielkim zaskoczeniu, gdy okazuje się, że nie jest to prawda. Bardzo często dania, które przygotujemy w domowym zaciszu są o niebo smaczniejsze od gotowców. Tak też jest i w tym przypadku. Pomimo że zazwyczaj jemy ten produkt, bo zakupiliśmy go w sklepie, zrobienie go wcale nie jest trudne. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe.
Paluszki rybne uwielbiane są nie tylko przez najmłodszych. Są one chętnie umieszczane obok ugotowanych ziemniaków i sałatki. Zazwyczaj to właśnie one wyciągane są z zamrażarek i odmrażane do posiłków. Dzięki temu przepisowi o tym zapomnisz, dlaczego? Bo zrobienie ich jest bardzo proste i z pewnością sobie z tym poradzisz. Poniżej przedstawiamy przepis prosto od Jakuba Kuronia, który spodoba ci się od razu.
Przepis na domowe paluszki rybne Jakuba Kuronia
Składniki
- pół kilo polędwicy z dorsza,
- szklanka mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki bułki tartej,
- olej do głębokiego smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Polędwicę z dorsza osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go na kawałki o wielkości 8x15 cm. Pamiętaj, aby nie kroić zbyt drobno, ponieważ może się rozpaść.
- Kawałki ryby dopraw solą i pieprzem. Następnie każdą część obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Do garnka wlej obfitą ilość oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj panierowaną rybę i smaż ją przez około 3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Na sam koniec układaj ją na talerzu, który jest wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.