Więcej nie kupisz jagodzianek. To ciasto jest wypchane owocami i rozpływa się w ustach. Chwila roboty!

Jak zrobić obłędne w smaku ciasto francuskie z jagodami? To naprawdę proste. W kilku krokach przygotujesz przepyszną i zdrową przekąskę na słodko, którą będą zajadać się wszyscy. Możesz być pewna, że zdetronizuje nawet jagodzianki.

Lipiec niewątpliwie należy do słodkich bułeczek z grubą warstwą kruszonki i po brzegi wypchanych soczystymi owocami. Mowa oczywiście o jagodziankach, które zachwycają smakiem, ale nierzadko zaskakują wysoką ceną. Jeśli również przepadasz za tymi słodkościami, ale nie chcesz wydawać fortuny lub długo stać w kuchni, zrób równie smaczną, ale łatwiejszą w przygotowaniu alternatywę. 

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Zrób zamiast jagodzianek. Ciasto francuskie z jagodami posmakuje każdemu

Ciasto francuskie z jagodami to prosty przepis na pyszną i wypchaną po brzegi owocami przekąskę, która zasmakuje każdemu. Jest naprawdę łatwe w przygotowaniu oraz nie zajmuje dużo czasu, a będzie stanowić idealne dopełnienie letnich posiłków. Możesz przygotować je nawet z pomocą najmłodszych członków rodziny. Czego będziesz potrzebować na więcej porcji?

  • arkusz ciasta francuskiego,
  • 250 g serka mascarpone (małe opakowanie),
  • około szklankę jagód (sprawdzą się też borówki),
  • cukier do oprószenia,
  • 1-2 białka jajek.

PORADA! Jeśli nie jesteś fanką borówek, w ten sam sposób możesz przygotować ciasto z malinami, truskawkami czy innymi owocami.

Przepis na ciasto francuskie z jagodamiPrzepis na ciasto francuskie z jagodami Przepis na ciasto francuskie z jagodami. Fot. unsplash.com / joanna kosinska

Jak zrobić ciasto francuskie z jagodami? Przepis krok po kroku

Zanim weźmiesz się do pracy nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Jeśli jagody są wyjątkowo wilgotne, możesz dodatkowo wymieszać je z niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Dzięki temu nie musisz się obawiać, że w trakcie pieczenia wypłynie z nich cały sok. 

  1. Ciasto francuskie pokrój na około 10-centymetrowe kwadraty (choć mogą być nieco mniejsze).
  2. Na środek każdego z nich nałóż trochę serka mascarpone, na to nieco jagód. Całość oprósz cukrem.
  3. Teraz czas na nadanie kształtu wypiekowi. Możesz zrolować do siebie dwa przeciwległe boki, by powstało coś na kształt łódeczki, lub wszystkie, dzięki czemu będą przypominać kieszonki. Niektórzy pomijają ten krok i zajadają się kwadratami.
  4. Ciastka posmaruj rozbełtanym białkiem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Kontroluj pieczenie, by się nie przypaliły. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.