Lipiec niewątpliwie należy do słodkich bułeczek z grubą warstwą kruszonki i po brzegi wypchanych soczystymi owocami. Mowa oczywiście o jagodziankach, które zachwycają smakiem, ale nierzadko zaskakują wysoką ceną. Jeśli również przepadasz za tymi słodkościami, ale nie chcesz wydawać fortuny lub długo stać w kuchni, zrób równie smaczną, ale łatwiejszą w przygotowaniu alternatywę.
Ciasto francuskie z jagodami to prosty przepis na pyszną i wypchaną po brzegi owocami przekąskę, która zasmakuje każdemu. Jest naprawdę łatwe w przygotowaniu oraz nie zajmuje dużo czasu, a będzie stanowić idealne dopełnienie letnich posiłków. Możesz przygotować je nawet z pomocą najmłodszych członków rodziny. Czego będziesz potrzebować na więcej porcji?
PORADA! Jeśli nie jesteś fanką borówek, w ten sam sposób możesz przygotować ciasto z malinami, truskawkami czy innymi owocami.
Zanim weźmiesz się do pracy nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Jeśli jagody są wyjątkowo wilgotne, możesz dodatkowo wymieszać je z niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Dzięki temu nie musisz się obawiać, że w trakcie pieczenia wypłynie z nich cały sok.