Ciasto na naleśniki rwie się i pęka? Nie z tym przepisem. Naleśniki na krokiety są elastyczne, mięciutkie i bardzo cienkie, więc wymarzone. Jak je zrobić? Już mówimy. Pani Basia ma na to świetny patent.
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Fot. Beata Ziemowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne i nie rwały się podczas składania? Okazuje się, że to banalnie proste i nie ma w tym niczego skomplikowanego. Warto jednak wiedzieć, że naleśniki będą bardziej elastyczne i mięciutkie, kiedy do ciasta dodamy nieco więcej tłuszczu, niż dodawaliśmy dotychczas. Masło w tym przepisie robi robotę. Pani Basia, starsza kucharka, nigdy o tym nie zapomina.
REKLAMA
Zobacz wideo Test naleśników. Kto wygrał?
Najlepsze naleśniki do zawijania - nie zjesz nigdzie, tylko w swojej kuchni
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki wody gazowanej,
2 duże jajka,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli.
Sposób wykonania:
Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko i za pomocą miksera wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Za pomocą chochelki rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.