Można go kupić w sklepie lub zjeść w hot dogach ze stacji. Jednak warto mieć na niego przepis

Wiele osób przyzna mi rację, że niektóre potrawy i przekąski bez sosów są pozbawione smaku i swojego charakteru. Nie polecam więc ryzykować kulinarnym fiaskiem i warto do nich dodawać te pyszne dodatki. Ten sos robi furorę od wielu lat i każdy gdy tylko ma możliwość, właśnie go wybiera. Od dziś nie musisz kupować go w sklepie, połącz jedynie te składniki, a po kilku minutach będzie gotowy.

Domyślam się, że każdy z nas ma swój ulubiony sos, który mógłby jeść do każdego posiłku i do każdej przekąski. Jego zdaniem to właśnie on nadaje całości odpowiedniego smaku i sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze. Ja mam właśnie tak z poniższym sosem i mogłabym dodawać go do wszystkiego. Z pewnością bardzo dobrze znasz jego smak i niejednokrotnie dodawałeś go do sałatek lub domowych burgerów. Jest bardzo popularny na stacjach benzynowych i wiele osób wybiera go jako dodatek do hot dogów.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Sos tysiąca wysp cieszy się niesamowitą popularnością i można go to kupić w każdym sklepie. Jednak jego smak jest jeszcze ciekawszy i smaczniejszy, gdy zrobi się go samodzielnie. Mogłoby się wydawać, że zrobienie go może być skomplikowane i finalnie nie uzyskamy smaku, który jest pożądany. Nic bardziej mylnego, ponieważ robi się go w dwóch prostych krokach. Pamiętaj jednak by przed spożyciem, włożyć go do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć. 

Przepis na sos tysiąca wysp

Składniki

  • 150 ml majonezu,
  • 50 ml ketchupu,
  • łyżka octu winnego białego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej papryki,
  • 2 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj majonez, ketchup, ocet winny, sok z cytryny, cukier, sól i mielony czarny pieprz. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i masa będzie jednolita.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czerwoną paprykę i ogórki konserwowe. Dokładnie wymieszaj, aby warzywa równomiernie rozprowadziły się w sosie. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj jako dodatek do sałatek, burgerów lub frytek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.