Szare kluchy to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Przygotowuje się je ze startych ziemniaków, jajka i mąki. Podane z odpowiednimi dodatkami stanowią doskonały pomysł na smaczny i sycący obiad. Świetnym przepisem na nie podzieliła się jakiś czas temu Katarzyna Bosacka. Gwarantujemy, że warto zapisać go sobie na później.
Polska dziennikarka i mistrzyni kulinariów prowadzi na platformie YouTube kanał o nazwie "EkoBosacka". Publikowane są na nim pomysły na niedrogie i wyśmienite obiady. W zeszłym roku prawdziwą furorę zrobił filmik z przepisem na szare kluchy. Zgodnie z wyliczeniami Bosackiej, jedna porcja takiego dania to koszt zaledwie 3,5 zł. Sama w końcu wypróbowałam tę recepturę i zdecydowanie się nie zawiodłam. To jest pyszne!
Składniki:
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. W następnym kroku zetrzyj je na tarce o małych oczkach, dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do drugiej miski. Tę, w której znajduje się odciśnięty płyn, pozostaw na kilka minut. W tym czasie wytrąci się skrobia. Kiedy opadnie na dno, delikatnie ją zbierz i przełóż do masy ziemniaczanej.
Wbij jajko i wsyp oba rodzaje mąk. Dopraw całość szczyptą soli, po czym wymieszaj. Gotową masę przełóż na deskę do krojenia. Zagotuj w rondlu wodę z solą, a gdy zacznie wrzeć, spychaj do niej kawałki ciasta, posiłkując się łyżką. Od razu wszystko zamieszaj, by kluski nie przykleiły się do dna.
Wyławiaj szare kluchy po ok. 3-4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Najlepiej użyj w tym celu łyżki cedzakowej. Na koniec zaserwuj pyszne danie z ulubionymi dodatkami, np. skwarkami lub kiszoną kapustą. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.