Szare kluchy z przepisu Bosackiej robią furorę w moim domu. Genialny obiad dla rodziny za zaledwie 3,5 zł

Czy to możliwe, aby ugotować smaczny i pożywny obiad za kilka złotych? Katarzyna Bosacka nie raz udowodniła już, że na polskich kulinariach zna się jak mało kto. Jej przepis na szare kluchy to prawdziwy skarb. Zawsze z niego korzystam, kiedy zostają mi ziemniaki.

Szare kluchy to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Przygotowuje się je ze startych ziemniaków, jajka i mąki. Podane z odpowiednimi dodatkami stanowią doskonały pomysł na smaczny i sycący obiad. Świetnym przepisem na nie podzieliła się jakiś czas temu Katarzyna Bosacka. Gwarantujemy, że warto zapisać go sobie na później.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Jak zrobić pyszny, pożywni i tani obiad dla całej rodziny? Wystarczy sięgnąć po sprawdzoną recepturę

Polska dziennikarka i mistrzyni kulinariów prowadzi na platformie YouTube kanał o nazwie "EkoBosacka". Publikowane są na nim pomysły na niedrogie i wyśmienite obiady. W zeszłym roku prawdziwą furorę zrobił filmik z przepisem na szare kluchy. Zgodnie z wyliczeniami Bosackiej, jedna porcja takiego dania to koszt zaledwie 3,5 zł. Sama w końcu wypróbowałam tę recepturę i zdecydowanie się nie zawiodłam. To jest pyszne!

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • duże jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • dodatkowo: kapusta kiszona, skwarki, podsmażana cebulka.
 

Szare kluchy z przepisu Katarzyny Bosackiej. Sposób wykonania

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. W następnym kroku zetrzyj je na tarce o małych oczkach, dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do drugiej miski. Tę, w której znajduje się odciśnięty płyn, pozostaw na kilka minut. W tym czasie wytrąci się skrobia. Kiedy opadnie na dno, delikatnie ją zbierz i przełóż do masy ziemniaczanej.

Wbij jajko i wsyp oba rodzaje mąk. Dopraw całość szczyptą soli, po czym wymieszaj. Gotową masę przełóż na deskę do krojenia. Zagotuj w rondlu wodę z solą, a gdy zacznie wrzeć, spychaj do niej kawałki ciasta, posiłkując się łyżką. Od razu wszystko zamieszaj, by kluski nie przykleiły się do dna. 

Wyławiaj szare kluchy po ok. 3-4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Najlepiej użyj w tym celu łyżki cedzakowej. Na koniec zaserwuj pyszne danie z ulubionymi dodatkami, np. skwarkami lub kiszoną kapustą. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: