Nie ma szybszego i smaczniejszego ciasta. To mieszane widelcem wychodzi lekkie jak obłoczek

Pyszne, puszyste i z dodatkiem owoców ciasto to idealna propozycja zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjście znajomych. Smakuje wybornie, a robi się tak łatwo i szybko, że aż trudno w to uwierzyć. Z przyrządów wystarczy, że będziesz mieć... widelec.

Latem trwa sezon na pyszne i soczyste owoce. Możesz jeść je bezpośrednio z krzaczka bądź drzewa, albo wykorzystać jako dodatek do sałatek, koktajli, naleśników, śniadań na słodko czy wypieków. Tym bardziej że oszałamiające w smaku ciasto zrobisz szybko, bez wysiłku i miksera.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co na słodką przekąskę? To ciasto zrobisz w kilkanaście minut

Ciasto widelcem mieszane to banalnie prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wypiek, który zawsze się udaje. Poradzi sobie z nim nawet osoba, której z pieczeniem nie po drodze. Jeśli więc naszła cię ochota na coś słodkiego lub czekasz na gości, złap za widelec, kilka produktów z kuchni i do dzieła. Nim się obejrzysz, będzie gotowe. Czego będziesz potrzebować?

  • 450 g mąki pszennej (sprawdzi się typu 450),
  • 200 g maślanki lub jogurtu naturalnego,
  • 4 średniej wielkości jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego,
  • ok. 170 g cukru białego,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • cukier puder do oprószenia,
  • dodatki wedle uznania. Idealnie nadadzą się owoce: maliny, borówki, jabłka, truskawki, czy nawet rabarbar.

PORADA! W przypadku ciasta widelcem mieszanego produkty trzymane w lodówce powinny być z niej wyjęte wcześniej, aby nie były bardzo zimne.

Szybkie ciasto mieszane widelcemSzybkie ciasto mieszane widelcem Szybkie ciasto mieszane widelcem. Fot. benjamin hincker / unsplash.com

Szybkie ciasto mieszane widelcem. Przepis krok po kroku

Przygotowanie ciasta widelcem mieszanego nie powinno sprawiać trudności. Cały sekret polega na odpowiednim wymieszaniu składników. Co istotne, jak sama nazwa wskazuje, nie potrzebujesz do tego miksera, gdyż wystarczy sam widelec. Tym bardziej, że cały proces powinien być krotki. Jak więc się zabrać za pieczenie?

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Do miski przesiej produkty suche, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Przemieszaj je widelcem.
  3. Dodaj produkty mokre. Po kolei: jajka, olej, jogurt bądź maślankę. Ponownie wymieszaj widelcem, ale niezbyt długo. Wystarczy, że składniki się połączą.
  4. Powstałą masę przelej do formy, a na górze ułóż wybrane owoce.
  5. Piecz przez 45-50 minut, a gdy czas minie, wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
  6. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.