• Link został skopiowany

Tę zupę latem mogę jeść na okrągło. Zupa krem z cukinii jest najlepsza dzięki temu dodatkowi

Zupa krem z cukinii to wymarzony obiad w dni, kiedy nie masz czasu stać w kuchni, a jednak przydałoby się zjeść coś smacznego. Przepis na zupę krem z cukinii jest banalnie prosty i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Poszukaj blendera i kup wyrazisty ser.
Zupa krem z cukinii (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. iStock/margouillatphotos

Zupa krem z cukinii to danie uniwersalne. Możesz zrobić ją na szybko jako obiad dla rodziny, bez problemu zamówisz ją w dobrej restauracji lub skosztujesz jej na weselu. To pewnie dlatego, że zupa krem z cukinii jest bardzo łatwa w wykonaniu i smakuje naprawdę świetnie. Możesz pobawić się w szefa kuchni z najlepszej restauracji, gotując ją samodzielnie, ale nie możesz zapomnieć o serze - gorgonzola dopełni smak.

Zobacz wideo Jak zrobić placki z cukinii? Zobacz nasze wideo

Zupa krem z cukinii - szybki obiad na każdą okazję

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • ok. 1,5 l bulionu,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 1 niewielki por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • śmietana 30 proc.
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.

Zupa krem z cukinii - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj pokruszony ser gorgonzola oraz pół szklanki śmietanki. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
  4. Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo. 

I widzisz? Można mieć pyszny obiad bez żadnego fiku-miku. Ten przepis na zupę z cukinii powinien z tobą zostać na cały rok, nie tylko na lato. Pamiętaj jednak, żeby do zupy z cukinii wybierać te mniejsze, młode warzywa, które nie mają dużych i twardych pestek. Jeśli zaś widzisz, że twoja cukinia ma ciemną i twardą skórkę, obierz ją, bo może być gorzka. 

Więcej o: