Kotlety mielone jak od babci. Soczyste i pełne smaku za sprawą podsmażonego składnika

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były pyszne, soczyste i idealne, zupełnie tak, jak babcine? Przepis na kotlety mielone jest łatwy i każdy może go dowolnie modyfikować. Jednak jeden składnik zapewnia sukces. Jeden składnik wcześniej warto podsmażyć na patelni.

Kotlety mielone - przepis, który każdy Polak zna i uwielbia. Najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami, mizerią lub buraczkami i na samą myśl aż ślinka cieknie. Jeśli chodzi o kotlety mielone, ważne jest oczywiście mięso - najlepiej sprawdzi się dobrej jakości wieprzowina, polecam łopatkę lub karkówkę. Niemniej ważne są także dodatki, a jednym z nich jest oczywiście cebulka. Nasze babcie wiedziały, jak się za nią zabrać - podsmażały ją wcześniej na smalcu lub oleju. Ten dodatek do mielonych to mistrzostwo świata. 

Zobacz wideo Znasz ten przepis na kotlety? Koniecznie obejrzyj wideo

Kotlety mielone jak u babci - bez cebulki ani rusz

Składniki:

  • około 1 kg mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
  • 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia, możesz użyć też zwykłej bułki,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula.
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić kotlety mielone? Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na smalcu, aż się ładnie zrumieni.
  2. Chałkę lub bułkę pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwe pieczywo.
  3. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajka. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
  4. Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej.
  5. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
  6. Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
  7. Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.

Widzisz, jakie to proste? Smak tych kotletów mielonych momentalnie przeniesie cię do babcinej kuchni i sprawi, że poczujesz się cudownie. Pamiętaj też, że kotlety mielone możesz zamrozić - wówczas zawsze będziesz mieć pod ręką domowy obiad. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.