-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobiłam go i podałam z pieczywem. Rodzina nie chciała zjeść obiadu, bo jadła tylko to
Zrobiłam go i podałam z pieczywem. Rodzina nie chciała zjeść obiadu, bo jadła tylko to
Domowej roboty smakołyki okazują się nie tylko zdrowsze niż te ze sklepowych półek, a także dla wielu osób smaczniejsze. W tym przypadku nie jest inaczej. Pasztet z tego przepisu to niebo w gębie i można go podawać z różnymi dodatkami. Jego główny składnik można teraz znaleźć w ogrodach i sklepach.
Domowe receptury są cenione i coraz więcej osób wybiera je zamiast gotowców, które można znaleźć w sklepie. To właśnie z nich wychodzą najsmaczniejsze dania i przekąski, które znikają ze stołów w mgnieniu oka. Przykładem przysmaku, który długo nie zagrzeje miejsca na stole, jest pasztet z cukinii.
Pasztet z cukinii cieszy się ogromną popularnością w moim domu. Robię go kilka razy w tygodniu, a moi bliscy błagają o więcej. Jego smak i wygląd zachęci każdego do spróbowania, a po jednym kęsie będziesz miał ochotę na więcej. Nie zapomnij dodać do niego marchewki i czosnku, to właśnie dzięki nim jest jeszcze smaczniejszy. Taki pasztet można podawać ze świeżym pieczywem lub domowej roboty sosem.
Przepis na domowy pasztet z cukinii
Składniki
- 4 małe cukinie,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- natka pietruszki,
- papryka słodka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cukinię oraz marchewkę przemyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je w większej misce i dodaj sól, następnie odstaw je na 10 minut. Po tym czasie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij ją na złoty kolor.
- Cebulę połącz z resztą warzyw i energicznie wymieszaj. Do mieszanki dodaj bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W oddzielnych miseczkach oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy warzywnej.
- Wszystko wymieszaj z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj również pół szklanki oleju oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Na koniec przełóż całość do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Przygotowany pasztet włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.