Małe błędy i możesz zapomnieć o chrupiących plackach ziemniaczanych. Babcie wiedziały, czego unikać

Placki ziemniaczane są tanią potrawą, którą chętnie przyrządzamy przy okazji obiadu czy kolacji. Zjadamy je na słodko lub na słono jako dodatek do mięsnych sosów. Mimo że ich wykonanie nie jest trudne, nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Jak zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane?

Masz ochotę na chrupiące placuszki z ziemniaka, a zamiast tego wychodzi ci rozlazła paćka? To częsty problem wielu początkujących gospodyń domowych. Sprawdź jakich błędów się wystrzegać, by osiągnąć sukces i poczęstować rodzinę pysznym daniem.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Dlaczego placki ziemniaczane nie są chrupiące? Z pewnością popełniasz któryś z częstych błędów

Wylewasz w kuchni siódme poty, a placki nadal nie wychodzą, jak powinny? Powodów może być wiele, a większość błędów pojawia się już na etapie przygotowywania masy. Najważniejszą kwestią jest pozbycie się wody ze startych ziemniaków. Jeśli użyjesz do wyciśnięcia warzyw czystej ściereczki, cały płyn wsiąknie w materiał. Problem może tkwić również w złych proporcjach składników. Nadmiar mąki i jajek nie służy plackom. Kiedy dodasz ich za dużo, po usmażeniu będą grube i miękkie.

Wiele osób chcąc "odchudzić" placuszki smaży je na zbyt małej ilości tłuszczu. Niestety nie tędy droga, ponieważ w taki sposób spalisz wierzch, a środek zostanie surowy. Zbyt niska temperatura tłuszczu również nie sprzyja chrupkości. Jeśli nie podkręcisz gazu, placki będą się gotować, zamiast smażyć. Zanim włożysz masę na olej, sprawdź, czy jest dostatecznie rozgrzany. Możesz to zrobić za pomocą kawałka ziemniaka. Jak zacznie skwierczeć, śmiało nakładaj masę na patelnię.

Placek ziemniaczany z gulaszem węgierskim i kwaśną śmietanąPlacek ziemniaczany z gulaszem węgierskim i kwaśną śmietaną Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane? Wypróbuj ten prosty przepis

Przygotowanie chrupkich placków nie sprawi ci trudności z poniższym przepisem. Dzięki niemu zachowasz idealne proporcje masy, a smażenie będzie czystą przyjemnością. Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 małe cebule,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia.

Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż je na czystą ściereczkę i dokładnie wyciśnij nadmiar wody z warzyw. Wrzuć je do miski, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej olej i sprawdź, czy osiągnął odpowiednią temperaturę. Dużą łyżką nakładaj niewielkie porcje masy i spłaszczaj je, formując cienkie placki. Smaż przez trzy minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Gotowe układaj na papierowych ręcznikach, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.