Większość z nas uwielbia eksperymenty w kuchni, dlatego z wielką chęcią odkrywamy różne smaki. Od jakiegoś czasu wzrasta zainteresowanie kuchnią tajską, a kurczak w sosie orzechowym staje się bardzo popularnym daniem. Nie wiesz, jak go przygotować? Poniżej znajdziesz potrzebne wskazówki.
Kurczak w sosie orzechowym z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Delikatne mięso zatopione w kremowym sosie świetnie komponuje się z ryżem oraz warzywami ugotowanymi na parze. Przygotowanie nie jest trudne, dlatego każdy może spróbować tajskiego dania bez wychodzenia do restauracji. Potrzebne składniki:
Pierś z kurczaka oprósz solą oraz pieprzem i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy kawałki mięsa nabiorą złocistego koloru, zdejmij je z patelni i odłóż na bok. W tym samym naczyniu podsmaż przez 2 minuty posiekaną cebulę, paprykę, czosnek i imbir. Dodaj pastę curry, mleczko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy oraz miód i dokładnie wymieszaj sylikonową rózgą. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodaj sok z cytryny, wrzuć podsmażonego kurczaka i wymieszaj, aby kawałki dokładnie oblepiły się sosem.
PORADA! Żeby podkręcić smak kurczaka w sosie orzechowym, posyp go na talerzu świeżą kolendrą lub pietruszką.
Osoby na diecie wegetariańskiej nie muszą rezygnować z przygotowania potrawy. Wystarczy, że kawałki kurczaka zastąpią pokrojonym tofu. Warto pamiętać, by zamarynować je, zanim trafi na patelnię. Jak to zrobić? Wystarczy, że do woreczka strunowego wrzucisz kostki tofu, dodasz 3 łyżki wody po kiszonych ogórkach, posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i ulubione zioła. Zamknij i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie przejdzie smakiem i nada się do smażenia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.