Nie masz pomysłu na obiad? Zrób kurczaka w tym złocistym sosie. Zniknie z talerzy błyskawicznie

Latem wielu z nas skarży się na brak apetytu, jednak jeść coś trzeba. Warto w takim czasie trochę eksperymentować w kuchni, bo nowość na stole potrafi zachęcić każdego niejadka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kurczaka w sosie musztardowym, musicie to zmienić.

Kocham mięso w sosie. Jest obłędnie kremowe i po prostu pyszne. Zawsze dbam też o to, by było miękkie i rozpływało się w ustach. Gdy mi się to udaje, nie ma lepszego obiadu. Puste, wręcz wylizane talerze, są tego doskonałym dowodem. Taki właśnie jest kurczak w sosie musztardowym.

Zobacz wideo Chodakowska o swojej diecie, kiedy nie miała milionów na koncie. Codziennie stawiała na to jedno danie

Kurczak w sosie musztardowym - przepis. Tak pysznego dodatku jeszcze nie jedliście 

Na naszych stołach najczęściej pojawiają się takie sosy jak śmietanowy, pomidorowy czy pieczarkowy. Warto jednak dać się ponieść kreatywności i postawić na coś innego. Kurczak w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad, którym każdy będzie zajadał się ze smakiem. A jego przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami. 

Składniki: 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • łyżeczka mielonego pieprzu, 
  • łyżeczka oregano, 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju, 
  • cebula, 
  • łyżka masła, 
  • 3 łyżki musztardy francuskiej, 
  • łyżeczka musztardy miodowej, 
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 proc., 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku. 

Obłędny kurczak w delikatnie ostrym sosie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, np. w kostkę lub paski, i doprawiamy.  
  2. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle, aż zmięknie. 
  3. Mięso smażymy na odrobinie oliwy lub oleju. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. 
  4. Dodajemy musztardę, natkę pietruszki lub koperek, śmietankę i pozostałe przyprawy. Mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami lub makaronem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.