Roberta Makłowicza nie trzeba nikomu przedstawiać. Charyzmatyczny podróżnik kulinarny od wielu lat zdradza tajniki kuchni różnych stron świata i przybliża nam historię regionów, w których akurat gości. Robert Makłowicz szczególnie upodobał sobie Bałkany, lecz lubi ogólnie pojętą kuchnię śródziemnomorską. Jakieś czas temu na jednym ze swoich filmów pokazał widzom, jak zrobić zupę pomidorową. Tylko że jego pomidorówka nie ma wiele wspólnego z tak, którą robimy na rosole i koncentracie.
Zobacz wideo Zupa ogórkowa. Popełniasz te błędy?
Makłowicz wziął pomidory i dziwne dodatki. Zrobił zupę w greckim stylu
Pierwszą rzeczą, która oddziela pomidorówkę Makłowicza od naszej, są pomidory. Używa dwóch rodzajów - krojonych z puszki oraz świeżych, bardzo dojrzałych i mięsistych. Podróżnik kulinarny nie żałuje także oliwy z oliwek, ale nie to powinno nasz nieco zszokować. Chodzi o inne dodatki - czerwone wino i cynamon. W pierwszej chwili nie wierzymy w to, że połączenie cynamonu i pomidorów może smakować, ale ta przyprawa świetnie wyciąga ukrytą słodycz i podkreśla smak umami zawarty w pomidorach. Jest lubisz eksperymentować w kuchni, nie czekaj, tylko wypróbuj przepis na zupę pomidorową Makłowicza.
Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza - przepis
Składniki:
- 0,5 l wody,
- ok. 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 2-3 świeże mięsiste pomidory, mogą być malinowe,
- szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne),
- 3 średnie ząbki czosnku,
- 1 biała cebula,
- seler naciowy wraz z liśćmi,
- oliwa z oliwek (ok. 200 ml),
- czubata łyżeczka mielonego cynamonu,
- kilka łyżek makaronu orzo.
Zupa pomidorowa z winem i cynamonem - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i włóż do całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami. Świeże pomidory posiekaj lub przetrzyj przez sito i także dodaj do garnka. Całość zalej wodą i zagotuj.
- Kiedy zawartość garnka zawrze, dodaj cebulę. Jednak Makłowicz wskazuje na to, by dodać cebulę tylko naciętą, nie trzeba jej siekać. Dodaj także ząbki czosnku - powinny być zgniecione.
- Seler naciowy pokrój dość drobno i także dodaj do zupy. Dodaj oliwę, wino i całość zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trochę soli do smaku oraz świeżo mielony pieprz i cynamon. Gotuj na średniej mocy palnika, aż seler naciowy zupełnie zmięknie.
- Wyjmij cebulę i czosnek oraz dodaj 3-4 łyżki makaronu orzo. Gotuj, aż makaron spęcznieje. Możesz podawać ją gorącą lub lekko ostygniętą.