Nie robię już frytek z ziemniaków. Stawiam na inne warzywo, ale wcześniej je panieruję

Wszyscy kochamy frytki i zajadamy się nimi na okrągło. Podajemy je do smażonych filetów i schabowego lub stawiamy na stole podczas spotkań w większym gronie. Każdy zna przepis na frytki z ziemniaków, ja jednak ostatnio zrobiłam pyszną, chrupiącą przekąskę z innego warzywa. To było coś przepysznego, a to dzięki panierce.

Może niektórzy stwierdzą, że frytki z cukinii to nie frytki, więc na zmianę będę używać określenia frytki i paluszki. Więc paluszki z cukinii od jakiegoś czasu są moją ulubioną przekąską. Są dużo lżejsze niż klasyczne frytki i idealnie smakują jako dodatek do obiadu, na przykład jajka sadzonego lub jako przekąska do serialu, koniecznie podane z pysznym sosem. Przepis na paluszki z cukinii jest bardzo łatwy, wychodzą boskochrupiące, a to dzięki panierce z bułki tartej i parmezanu. Słony ser przełamuje delikatny, nieco mdły smak cukinii i sprawia, że można je jeść i jeść. 

Zobacz wideo Te frytki rzucą cię na kolana. Obejrzyj nasze wideo

Frytki z cukinii. Najlepsza przekąska na lato

Składniki:

  • 2 niewielkie, młode cukinie, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżka śmietany, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • 2 pełne łyżki parmezanu, 
  • bułka tarta, 
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • odrobina oliwy.

Frytki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój ją na podłużne kawałki o długości i grubości męskiego palca. Przełóż do miski i dodaj odrobinę soli. Wymieszaj i odstaw, by cukinia nieco zmiękła. 
  2. Kiedy cukinia puści wodę, osusz ją delikatnie na ręczniku papierowym. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Na większy talerz wysyp bułkę tartą i dodaj parmezan, trochę pieprzu oraz słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Kawałki cukinii obtaczaj najpierw w jajku roztrzepanym ze śmietaną i czosnkiem, następnie w bułce tartej z parmezanem i przyprawami. 
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i połóż na niej papier do pieczenia. Lekko natłuść ją oliwą i ułóż paluszki z cukinii. 
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez ok. 20 minut. Podczas pieczenia możesz przewrócić frytki na drugą stronę. 

Takie paluszki z cukinii smakują po prostu idealnie. Polecam podawać je z sosem śmietanowym lub czosnkowym. Będą świetnie smakować także z salsą pomidorową lub pastą z awokado. Jeśli chcesz wypróbować świetny i łatwy przepis na przekąskę, nie czekaj, tylko zrób te frytki z cukinii. 

Co najbardziej lubisz z cukinii?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.