• Link został skopiowany

To danie ratuje mnie w upały. Robię je w kilka minut, a później jem przez najbliższe dni

W ostatnich dniach pogoda pokazała, że może nas naprawdę wymęczyć. Upał, który nam doskwiera może być męczący i wiele osób może nie wiedzieć jak sobie z nim poradzić. Na szczęście istnieją dania, które mogą nas pomóc z walką z gorącem. Poniższą potrawę robią prawie codziennie i to ona ochładza mnie od środka.
Chłodnik z ogórków
Natallya Naumava/shutterstock.com

Pogoda, która cieszy nas przez ostatnie i naprawdę wspaniała, ale też i męczące. Upały, które nie chcą odpuścić mogą być już uciążliwe, jednak z pogodą nic nie zrobimy. Możemy jedynie poszukać sposobów na to, aby jakoś ją przetrwać i abyśmy nie czuli się z każdym dniem coraz gorzej. By podtrzymać swoje dobre samopoczucie, możemy wykorzystać potrawy, które w tym pomogą. Takie pomocne danie chcemy poniżej przedstawić i pokazać, że jest ono banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Odpowiednio schłodzone będzie ratunkiem na słoneczne dni.

Niektóre osoby pewnie się już domyślają, o jaką potrawę chodzi. W okresie letnim najpopularniejszą zupę staje się chłodnik najczęściej wykonywany z botwinki. My tym razem zmienimy nieco przepis i zamiast botwinki wykorzystamy cukinię. Oprócz niej można w tej zupie zasmakować ogórka i czosnku, a wszystko to wymieszane ze schłodzonymi składnikami tworzy niesamowity efekt. Taką zupę można jeść nawet codziennie, ponieważ świetnie działa na nasz organizm. 

Przepis na chłodnik z cukinii

Składniki

  • 2 średnie cukinie,
  • średni ogórek,
  • ząbek czosnku,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • szklanka maślanki,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Cukinie i ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa przełóż do miski i delikatnie posól, pozostaw na około 10 minut, aby puściły sok. Następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do startych warzyw. Do miski dodaj jogurt, maślankę, posiekaną miętę, szczypiorek oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowany chłodnik włóż do lodówki i trzymaj przez co najmniej godzinę przed podaniem. Chłodnik podawaj dobrze schłodzony, ozdobiony dodatkową miętą i oliwą.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: