Pierwsze pomidory już się czerwienią. Poznaj przepis na najlepszy przecier, nie zapomnij o dwóch dodatkach

Lato w pełni więc top czas przetworów wszelakich. Ogórki robimy już od dłuższego czasu i właśnie teraz na krzaczkach zaczęły czerwienić się pierwsze pomidory. Dziś mamy dla was przepis na domowy, przepyszny i gęsty przecier pomidorowy z dwoma dodatkami. Lepszego do zupy i pizzy nie kupisz w żadnym sklepie.

Jak zrobić przecier pomidorowy, żeby był gęsty, pełen smaku i aromatu? Nie jest to wcale trudne i moim zdaniem przecier pomidorowy powinien zrobić każdy, kiedy tylko trwa sezon. Oczywiście pomidory możesz kupić w sklepach przez cały rok, ale umówmy się - zimą ich smak nijak ma się do tego, który mają latem, gdy dojrzewają w słońcu. Przecier pomidorowy robię z różnych pomidorów, ale zawsze dodaje do niego dwa dodatki. Przede wszystkim świeży lubczyk, który świetnie podkręca smak pomidorów i dodaje im świeżości. Innym dodatkiem jest czosnek - tutaj chyba nie muszę niczego tłumaczyć - pomidory i czosnek to zawsze idealne połączenie. 

Zobacz wideo Zobacz nasze wideo i poznaj przepis na fantastyczną kiszonkę

Domowy przecier pomidorowy. Gęsty i aromatyczny

Składniki:

  • ok. 4 kg świeżych pomidorów (najlepiej wybierać te mięsiste, polecam bawole serca),
  • 1 pełna łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku,
  • 4 ząbki czosnku (lub więcej do smaku),
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: łyżeczka suszonego oregano lub bazylii.

Przecier pomidorowy z lubczykiem i czosnkiem - sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz we wrzątku i obierz je ze skórki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrojone pomidory przełóż do garnka i włącz palnik na niewielką moc. Gotuj pomidory tak długo, aż zaczną się rozpadać.
  3. Przygotuj drobne sito i przetrzyj przez nie pomidory. Powstały przecier ponownie przelej do garnka, dodaj sól, cukier, lubczyk oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj także sok z cytryny (na początek dodaj jedną łyżkę, później w razie konieczności dodaj więcej).
  4. Przecier gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy uzyskasz już konsystencję, która ci odpowiada, przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Następnie przelej do nich gorący przecier i szczelnie zakręć. Przed przelaniem do słoiczków, możesz usunąć gałązki lubczyku.
  5. Słoiczki z przecierem odwróć do góry denkami i otul grubym kocem, by dłużej zachowywały temperaturę. Kiedy całkowicie ostygną, przenieś je do piwnicy lub spiżarni. Przechowuj przez 8-10 miesięcy, po otwarciu przechowuj w lodówce do 4 dni. 

Tym oto prostym sposobem zrobisz najlepsze przetwory z pomidorów. Możesz używać dowolnych rodzajów owoców, jednak zawsze zasada jest jedna - muszą być dojrzałe i soczyste, oczywiście polecam te domowe, hodowane w ogrodzie lub kupowane prosto z bazarku. Raczej nie polecam marketowych pomidorów sprzedawanych w plastiku. Te zostaw na kanapki lub do sałatki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.