Chłodnik ogórkowy wzbogacam jednym składnikiem. Milion razy smaczniejszy i natychmiast orzeźwia

Idealny obiad na upał? Oczywiście chłodnik! Jednak dziś polecamy coś innego niż botwinkę na zimno - chłodnik ogórkowy jest dużo smaczniejszy i szybszy do zrobienia. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował jak w drogim hotelu w modnym kurorcie. Zadziwisz się.

Chłodnik z ogórków jest nie tylko pyszny, lecz także bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. To najlepszy pomysł na obiad w upał i próżno szukać lepszego przepisu, kiedy jest tak gorąco, że perspektywa stania nad rozgrzaną kuchenką skutecznie zniechęca do gotowania. A przecież chłodnika się nie gotuje, więc nie ma na no czekać. Żeby jednak nieco podrasować chłodnik z ogórka, polecam dodać do niego trochę sera w typie greckiej fety. Wystarczy pokruszyć go i dodać do talerzy albo zmiksować z jogurtem lub kefiru. 

Zobacz wideo Szukasz pomysłu na obiad w upał? Zobacz nasze wideo

Najlepszy obiad na upały. Jak zrobić chłodnik z ogórków?

Składniki:

  • 7-8 ogórków gruntowych,
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego (możesz zastąpić go kefirem),
  • 100 g sera typu feta,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Chłodnik z ogórków - sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę lub zetrzyj na tarce i przełóż do miski.
  2. Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i całość zalej jogurtem lub kefirem. Dodaj pokrojony lub pokruszony ser feta.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem włóż na 15 minut do lodówki, by danie się dobrze schłodziło. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Możesz dodatkowo skropić potrawę sokiem z cytryny. 

Taki chłodnik smakuje dużo lepiej niż klasyczny chłodnik z botwinki i jest na pewno bardziej orzeźwiający. Upały tak prędko się nie skończą, a przecież jeść coś trzeba - chłodnik ogórkowy w tym wypadku sprawdzi się idealnie. 

Więcej o: