Chłodnik z ogórków jest nie tylko pyszny, lecz także bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. To najlepszy pomysł na obiad w upał i próżno szukać lepszego przepisu, kiedy jest tak gorąco, że perspektywa stania nad rozgrzaną kuchenką skutecznie zniechęca do gotowania. A przecież chłodnika się nie gotuje, więc nie ma na no czekać. Żeby jednak nieco podrasować chłodnik z ogórka, polecam dodać do niego trochę sera w typie greckiej fety. Wystarczy pokruszyć go i dodać do talerzy albo zmiksować z jogurtem lub kefiru.
Zobacz wideo Szukasz pomysłu na obiad w upał? Zobacz nasze wideo
Najlepszy obiad na upały. Jak zrobić chłodnik z ogórków?
Składniki:
- 7-8 ogórków gruntowych,
- 2 małe ząbki czosnku,
- ok. 400 g jogurtu naturalnego (możesz zastąpić go kefirem),
- 100 g sera typu feta,
- pół pęczka koperku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
Chłodnik z ogórków - sposób wykonania:
- Ogórki umyj i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę lub zetrzyj na tarce i przełóż do miski.
- Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i całość zalej jogurtem lub kefirem. Dodaj pokrojony lub pokruszony ser feta.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem włóż na 15 minut do lodówki, by danie się dobrze schłodziło. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Możesz dodatkowo skropić potrawę sokiem z cytryny.
Taki chłodnik smakuje dużo lepiej niż klasyczny chłodnik z botwinki i jest na pewno bardziej orzeźwiający. Upały tak prędko się nie skończą, a przecież jeść coś trzeba - chłodnik ogórkowy w tym wypadku sprawdzi się idealnie.