Zbieranie grzybów to hobby wielu Polaków, jednak czasem trafiamy na okazy, których nie znamy. Wtedy często w ruch idzie aparat fotograficzny. Robimy zdjęcie, które pokazujemy przyjaciołom i rodzinie, nierzadko celem znalezienia odpowiedzi, co to za grzyb. Czy znasz kolczakówkę piekącą? Charakteryzuje się okrągłymi, białymi owocnikami, czasem pełnymi czerwonawej, kiślowatej cieczy (choć nie pojawia się zbyt często), co wyglądem przypomina budyń z wiśniową lub truskawkową polewą.
Kolczakówka piekąca występuje w Polsce, choć pewnie mało kto w ogóle zdaje sobie z tego sprawę. Wszystko przez to, że pojawia się bardzo rzadko i trudno ją znaleźć. Warto mieć na uwadze, że grzyb jest niejadalny, obejmuje go całkowita ochrona i ma swoje miejsce na "Czerwonej liście roślin i grzybów Polski". Znajduje się w kategorii "E", co oznacza, że niestety jest to gatunek wymierający. Z tego względu, jeśli zobaczysz kolczakówkę piekącą, pod żadnym pozorem jej nie dotykaj i nie zbieraj. Musi wystarczyć ci zrobienie zwykłego zdjęcia.
Grzyb występuje zazwyczaj przy sośnie i świerku. Może rosnąć zarówno pojedynczo, jak i w grupach - na ziemi czy na szyszkach. Kolczakówkę piekącą można zobaczyć od lata do jesieni, dltego jeśli jesteś fanem leśnych przechadzek, teraz masz szansę ją znaleźć. Najczęściej pojawia się w Karpatach, Babiej Górze i tamtejszych lasach. Oprócz Polski gatunek występuje również w Ameryce Północnej, w Niemczech, Włoszech, Szkocji, Czechach czy Holandii. Zlokalizowano go nawet w Korei i Iranie.
Jak już wspomniano, czerwona ciecz, która wyglądem może przypominać kisiel i ma nieprzyjemny zapach, nie występuje u grzyba zbyt często. Kolczakówka piekąca najczęściej pojawia się po obfitych deszczach. Ciecz można zauważyć dopiero w okresach wilgotnych, ciepłych i deszczowych. Możliwe, że grzyb w ten sposób uwalnia nadmiar wody. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.