Cynamonki są wypiekiem, który smakuje praktycznie każdemu. Okazuje się, że nie wymagają wielu składników i ciężkiej pracy, by uzyskać deser, który zachwyci rodzinę. Z tego przepisu korzystam już od wielu lat i każdy go sobie chwali. Cynamonki są słodkie, delikatnie maślane i wilgotne, dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Przepis na cynamonki. Co będzie ci potrzebne?
Idealnie przygotowane cynamonki mogą zniknąć z blaszki praktycznie od razu, o ile wykorzystasz odpowiednie składniki. Co będzie ci potrzebne?
- 4 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej;
- 2 jaja;
- 1/2 szklanki cukru;
- 125 g roztopionego masła;
- 20 g suchych drożdży;
- szczypta soli.
Nadzienie i polewa:
- 80 g masła;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2-2,5 łyżeczki cynamonu;
- kilka łyżek gorącej wody;
- 1 szklanka cukru pudru.
Jak zrobić idealne cynamonki? Przepis jest prosty, jeśli masz już składniki
Choć może się wydawać, że zrobienie cynamonek zajmie ci sporo czasu i będzie wymagało wysiłku, nic bardziej mylnego. Co należy zrobić?
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj mąkę pszenną z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników i wyrabiaj, roztopiony tłuszcz dodając dopiero pod koniec.
- Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyłóż ciasto na stolnicę, wyrabiaj przez chwilę, podziel na 2 części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąty.
- Rozpuść w garnuszku masło do nadzienia, dodaj cynamon i cukier i wymieszaj do połączenia, by masa była gęsta.
- Posmaruj ciasto przygotowaną masą i zwijaj w rulon. Pokrój na 3 cm paski i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Kontroluj, by cynamonki były zrumienione.
- Na koniec zmieszaj cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody, by stworzyć lukier. Polej cynamonki. Gotowe! Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Zamiast lukru możesz wykorzystać mieszankę roztopionego masła, cukru pudru, mleka i serka philadelphia. Zmiksuj masło z cukrem, dodaj serek, rozrzedź mlekiem do odpowiedniej konsystencji i polej cynamonki.