• Link został skopiowany

Delikatnie maślane i rozpływające się w ustach. Pachnie nimi w całym domu jeszcze następnego dnia

Znasz prosty przepis na cynamonki? Odejmując czas na wyrośnięcie ciasta, przygotowanie ich zajmie ci dosłownie kilka chwil. To świetny deser po obiedzie i świetnie smakuje jako przekąska do kawy. Czego potrzebujesz?
Cynamonki
Cynamonki, Fot. ~UserGI15633745 / iStock

Cynamonki są wypiekiem, który smakuje praktycznie każdemu. Okazuje się, że nie wymagają wielu składników i ciężkiej pracy, by uzyskać deser, który zachwyci rodzinę. Z tego przepisu korzystam już od wielu lat i każdy go sobie chwali. Cynamonki są słodkie, delikatnie maślane i wilgotne, dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na cynamonki. Co będzie ci potrzebne?

Idealnie przygotowane cynamonki mogą zniknąć z blaszki praktycznie od razu, o ile wykorzystasz odpowiednie składniki. Co będzie ci potrzebne?

  • 4 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej;
  • 2 jaja;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 125 g roztopionego masła;
  • 20 g suchych drożdży;
  • szczypta soli.

Nadzienie i polewa:

  • 80 g masła;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2-2,5 łyżeczki cynamonu;
  • kilka łyżek gorącej wody;
  • 1 szklanka cukru pudru.

Jak zrobić idealne cynamonki? Przepis jest prosty, jeśli masz już składniki

Choć może się wydawać, że zrobienie cynamonek zajmie ci sporo czasu i będzie wymagało wysiłku, nic bardziej mylnego. Co należy zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj mąkę pszenną z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników i wyrabiaj, roztopiony tłuszcz dodając dopiero pod koniec.
  2. Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Wyłóż ciasto na stolnicę, wyrabiaj przez chwilę, podziel na 2 części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąty.
  4. Rozpuść w garnuszku masło do nadzienia, dodaj cynamon i cukier i wymieszaj do połączenia, by masa była gęsta.
  5. Posmaruj ciasto przygotowaną masą i zwijaj w rulon. Pokrój na 3 cm paski i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Kontroluj, by cynamonki były zrumienione.
  7. Na koniec zmieszaj cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody, by stworzyć lukier. Polej cynamonki. Gotowe! Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Zamiast lukru możesz wykorzystać mieszankę roztopionego masła, cukru pudru, mleka i serka philadelphia. Zmiksuj masło z cukrem, dodaj serek, rozrzedź mlekiem do odpowiedniej konsystencji i polej cynamonki.

Więcej o: