Pierogi ruskie to bardzo tradycyjne danie, którego nie da się zastąpić. Jednak w okresie letnim pojawia się dla nich duża konkurencja, której nie warto omijać. Te pierogi nie tylko wyróżniają się smakiem, ale też świetnie prezentują się na talerzu. Zrób je chociaż raz, a zobaczysz, że mam rację.
Fot. Shutterstock, Andrey Starostin
REKLAMA
REKLAMA
Gdy mówi się o pierogach, nasza pierwsza myśl może być kierowana do tych zrobionych z ziemniaków. Nic zaskakującego, ponieważ to właśnie one są najpopularniejszymi pierogami, jakie można tylko zrobić. Zaraz za nimi są pierogi z mięsem, a także te z kapustą i grzybami. W okresie letnim jednak coraz częściej stawia się na inne, bardziej różnorodne farsze. Wykorzystuje się wtedy sezonowe owoce i warzywa i zamyka się je w elastycznym i lekkim cieście.
REKLAMA
Pierogi, które dzisiaj przedstawiamy nie są tak popularne, jak mogłoby się wydawać. Pomimo że wyglądają świetnie i robią niesamowite wrażenie i tak mało kto decyduje się na ich zrobienie, co jest wielkim błędem. Jednak każdy błąd można naprawić, dlatego poniżej przedstawiamy przepis, który jak najszybciej warto wykorzystać. Pierogi, jakie z niego wychodzą, są pyszne, aromatyczne i ciekawe dla oka. By zrobić farsz, wystarczy wykorzystać świeży bób.
Przepis na pierogi z bobem
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
szczypta soli,
2 łyżki oleju.
Składniki na farsz
500 g świeżego bobu,
cebula,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku,
1 ząbek czosnku,
100 g sera feta.
Sposób przygotowania
Robienie pierogów zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj olej i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
Teraz czas na przyrządzenie farszu. Jeśli używasz świeżego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie przez około 10-15 minut, aż będzie miękki. Odcedź i ostudź, następnie obierz bób ze skórki.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę, aż będzie złocista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość jeszcze przez kilka chwil.
Dodaj obrany bób i smaż razem przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jeśli używasz sera feta, pokrusz go i dodaj do farszu, mieszając, aż się połączy. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni na cienki placek. Wycinaj kółka przy pomocy szklanki lub wykrawacza.
Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty.
Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!