Moje dzieciństwo obfitowało w różne smaki, które pamiętam po dziś dzień. Były to dania główne, a także przystawki i słodkie desery. Niektóre przepisy odtwarzam po dziś dzień i cieszę się każdym kęsem. Ten deser jest bardzo prosty i jestem przekonana, że ty również się w nim zakochasz.
Fot. iStock, Lcc54613
REKLAMA
REKLAMA
Gdy wracam pamięcią do lat dzieciństwa, przypominam sobie nie tylko beztroską zabawę, lecz także pyszne smaki, którymi obdarzała mnie mama i babcia. Niektóre z nich tak głęboko zapadły mi w pamięć, że będąc osobą dorosłą, robią je we własnym domu. Takim przykładem są wafle przekładane, które kryją w sobie niezapomniane wnętrze. Słodkie nadzienie i chrupiące wafle są strzałem w dziesiątkę, gdy chcesz zjeść coś słodkiego i prostego do przygotowania.
REKLAMA
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska
Do zrobienia tej wafli wystarczy, że będziesz miał tylko pięć składników. Tak naprawdę aż cztery są potrzebne do zrobienia nadzienia. Nadzienie wykonany jest z galaretki i to według twoich preferencji smakowych możesz wybrać jej smak. W moim przypadku trafia zawsze na galaretkę wiśniową lub truskawkową, dzięki czemu nadzienie jest pięknie różowe. Przy najbliższej okazji zrób ten deser i zobacz, jak cała rodzina się nim delektuje.
Przepis na wafle przekładane
Składniki
duże opakowanie wafli,
330 ml śmietany 18%,
2 opakowania galaretki wiśniowej,
250 g masła,
100 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania
Do garnuszka wrzuć podzielone na mniejsze kawałki masło i ustaw je na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, a gdy się roztopi, dodaj do niego cukier. Ponownie energicznie wymieszaj do połączenia.
Następnie wlej do całości śmietanę i wsyp stopniowo galaretki. Porządnie wymieszaj, by wszystkie składniki mogły się połączyć i stworzyć masę pozbawioną grudek.
Gotową masę pozostaw do całkowitego przestudzenia. Gdy stanie się chłodna, przekładaj nią wafle. Gotowe odstaw do lodówki, by całość mogła stężeć.
Przed podaniem podziel je na mniejsze kawałki. Smacznego!