• Link został skopiowany

Colesław z tajnym sosem uczestniczki "MasterChefa". Przysięgam, że nic lepszego do kotleta nie zjecie

Colesław to surówka, która jest znana i lubiana na całym świecie. Nie oszukujmy się - z czasem potrafi się jednak znudzić. Pojawiają się więc różnorodne wariacje na jej temat. Jedna z nich szczególnie zwróciła moją uwagę.
Colesław z tajnym sosem
fot. tiktok/nathallae

Na popularność colesława składają się takie czynniki jak smak, prostota wykonania, tanie i łatwodostępne składniki oraz to, że świetnie komponuje się z różnorodnymi daniami. Okazuje się jednak, że można w świetny, bo prosty i niezbyt kosztowny sposób, podkręcić jego smak. Wszystkie składniki na pewno masz w domu. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Colesław z tajnym sosem - przepis. Tiktokerka zdradza, w czym tkwi klucz do sukcesu 

Surówka colesław świetnie komponuje się z duszonym lub pieczonym mięsem, ale sprawdzi się też jako dodatek do innych obiadów. Często podaję ją do smażonych kotletów schabowych, a wszyscy zajadają się w najlepsze. 

Niedawno trafiłam na przepis na colesława z tajnym sosem, który opublikowała na TikToku Natalia Maszkowska, była uczestniczka programu "MasterChef". Muszę być szczera - lepszej surówki nie jadłam. Od dziś będę robić ją częściej.

Składniki: 

  • 800 g kapusty,  
  • marchewka,  
  • mała cebula,  
  • pęczek koperku, 
  • 200 ml mleka,  
  • 4 łyżki majonezu,  
  • łyżka brązowego cukru,  
  • sól, pieprz,  
  • łyżka octu jabłkowego,  
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Podkręcony colesław z tajnym sosem. Sposób przygotowania krok po kroku 

Jeśli masz już wszystkie składniki, czas zabrać się do pracy. Prościej być nie może, a obiecuję, że efekt będzie naprawdę obłędny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Młodą kapustę siekamy bardzo drobno i przesypujemy do miski.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek.
  3. Marchewkę ścieramy na tarce i również wrzucamy do miski.  
  4. Zabieramy się za sos. W misce łączymy mleko, majonez, cukier, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i wlewamy do colesława. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, by się "przegryzł" i lekko schłodził. Po tym czasie możemy zaserwować surówkę do obiadu. Smacznego!
Więcej o: