• Link został skopiowany

Chwyć za tę turecką przyprawę i wsyp do słoików. Cukinia będzie chrupka i wyjątkowo pyszna

Cukinia jest wdzięcznym warzywem, które idealnie nadaje się na przetwory. Łagodna i delikatna w smaku chłonie marynaty, stając się charakterną przekąską. Może być świetnym dodatkiem do obiadu lub "zagrychą" podczas zakrapianych spotkań. Jak zrobić cukinię w słoiku? Turecka nuta ci posmakuje.
Wekowanie cukinii, Fot. Anton Novikov / iStock
Wekowanie cukinii, Fot. Anton Novikov / iStockAnton Novikov

Robienie przetworów na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych sezonowych warzyw. Eksperymenty z przyprawami pozwalają na stworzenie wyjątkowych dodatków do kanapek, sałatek czy dań obiadowych, dlatego chętnie szukamy nowych inspiracji. Jeśli lubisz tureckie smaki, z pewnością spodoba ci się przepis na cukinię z przyprawą gyros.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić cukinię w słoiku? Dodaj do marynaty turecką przyprawę

Cukinia w przyprawie gyros jest niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu składników ani umiejętności kulinarnych, dlatego nawet jeśli wcześniej nie miałaś do czynienia z kiszeniem czy wekowaniem, koniecznie spróbuj tego przepisu. Wyjdzie z niego ok. 10 półlitrowych słoików. Będziesz potrzebować:

  • 3 kg młodej cukinii pokrojonej w plastry,
  • 5 ząbków czosnku przekrojonych na pół,
  • 220 g cukru,
  • 25 g przyprawy gyros,
  • 190 ml octu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1,5 łyżeczki gorczycy,
  • 1/3 pęczka kopru.

Na początku przygotuj zalewę. Do garnka dodaj wodę, ocet, przyprawę gyros, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Zagotuj i odłóż marynatę na blat, by trochę przestygła. Do każdego słoika włóż czosnek, koperek i plastry cukinii. Zalej zalewą, pozostawiając centymetr wolnej przestrzeni od góry i zakręć wieczka. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, ułóż na niej słoiki z cukinią i zalej wodą do 2/3 wysokości naczyń. Doprowadź do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze 7 minut. Wyjmij słoiki z garnka, odwróć je do góry dnem i pozwól wystygnąć.

PORADA! Słoiki należy dokładnie wysterylizować przed włożeniem do nich warzyw. Dzięki temu będą mniej narażone na zepsucie. Poniżej znajdziesz dokładne instrukcje, jak zrobić to krok po kroku.

Nie samymi kiszonymi ogórkami człowiek żyje. Przygotuj przepyszne przetwory z cukinii na zimę. Zdjęcie ilustracyjne
Nie samymi kiszonymi ogórkami człowiek żyje. Przygotuj przepyszne przetwory z cukinii na zimę. Zdjęcie ilustracyjne iStock

Jak wyparzyć słoiki na przetwory? Poznaj dwa najłatwiejsze sposoby

Sterylizacja słoików jest niezwykle istotną czynnością podczas robienia przetworów. Nawet niewielkie zanieczyszczenie może spowodować, że zapasy się zepsują i będzie trzeba wyrzucić je do kosza. Najpopularniejszą metodą jest wyparzenie słoików i zakrętek we wrzątku. Aby to zrobić, do dużego garnka wlej wodę, umieść naczynia i doprowadź do wrzenia. Następnie zostaw słoiki na 15 minut i wyjmij do ostygnięcia. Jeśli masz w domi mikrofalówkę, możesz użyć jej do sterylizacji. Dno każdego słoika wypełnij wodą i włóż je do urządzenia. Nastaw na najwyższą moc i uruchom program na 2,5 minuty. Pamiętaj, że możesz w ten sposób wyparzyć jedynie szklane pojemniki. Nakrętki i gumowe elementy wyparz we wrzątku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: