• Link został skopiowany

Lepszych steków nigdy nie jadłam. Teściowa powiedziała, z czego są i prawie padłam z wrażenia

Młodą kapustę przeważnie zjadamy w formie lekkiego bigosu lub surówki do obiadu. Można jednak przygotować to warzywo w zupełnie nietypowy sposób, który zaskoczy wszystkich domowników. Kiedy zdradzisz im, z czego powstało to danie, nikt ci nie uwierzy. Jak zrobić stek z kapusty? Szybko i łatwo.
Steki z kapusty, Fot. Maksims Grigorjevs / iStock
Steki z kapusty, Fot. Maksims Grigorjevs / iStock

Młoda kapusta doskonale komponuje się ze szczypiorkiem czy koperkiem. Stanowi pyszny dodatek do mięs podczas obiadu czy grilla. Okazuje się jednak, że ona również może grać pierwsze skrzypce i być podstawowym elementem posiłku. Wystarczy, że przygotujesz z niej genialne, proste steki.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić stek z kapusty? Przepis zaskakuje łatwością wykonania

Jeśli przejadło ci się mięso i masz ochotę na kulinarną zmianę, spróbuj tych kapuścianych steków. Doskonale smakują z jogurtowo-ziołowym sosem i łódeczkami z ziemniaka. Podczas przygotowania możesz zaszaleć z przyprawami, ponieważ warzywo jest na tyle uniwersalne, że przyjmie każdy smak. Do przygotowania steków będziesz potrzebować:

  • główka młodej kapusty,
  • 3 łyżki parmezanu,
  • 40 g drobno posiekanych przechów, np. włoskich,
  • 30 g pleśniowego sera,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapustę oczyść, pokrój w grube plastry i skrop sosem sojowym. Podsmaż z dwóch stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dopraw solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, kapustę startymi serami i orzechami. Wstaw do piekarnika na następne 10 minut i gotowe.

PORADA! Jeśli kapusta nie da się łatwo kroić w plastry, potnij ją na ćwiartki. Nie zmieni to czasu przygotowania ani nie wpłynie na smak.

Młoda kapusta
Młoda kapusta Fot. Haps

Z jakim sosem jeść steka z kapusty? Koniecznie postaw na lekkość i świeżość

Steki z kapusty świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym, który podkreśli smak warzywa. Jest szybki w przygotowaniu i nie sprawi ci żadnych trudności. Do miski przełóż 250 g jogurtu greckiego i wymieszaj go z łyżeczką łagodnej musztardy i łyżką soku z cytryny. Dodaj po jednym posiekanym pęczku pietruszki i szczypiorku, dopraw do smaku oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Możesz zrobić go kilka godzin przed podaniem, wtedy smaki idealnie się przegryzą. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: