Młoda kapusta doskonale komponuje się ze szczypiorkiem czy koperkiem. Stanowi pyszny dodatek do mięs podczas obiadu czy grilla. Okazuje się jednak, że ona również może grać pierwsze skrzypce i być podstawowym elementem posiłku. Wystarczy, że przygotujesz z niej genialne, proste steki.
Jeśli przejadło ci się mięso i masz ochotę na kulinarną zmianę, spróbuj tych kapuścianych steków. Doskonale smakują z jogurtowo-ziołowym sosem i łódeczkami z ziemniaka. Podczas przygotowania możesz zaszaleć z przyprawami, ponieważ warzywo jest na tyle uniwersalne, że przyjmie każdy smak. Do przygotowania steków będziesz potrzebować:
Kapustę oczyść, pokrój w grube plastry i skrop sosem sojowym. Podsmaż z dwóch stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dopraw solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, kapustę startymi serami i orzechami. Wstaw do piekarnika na następne 10 minut i gotowe.
PORADA! Jeśli kapusta nie da się łatwo kroić w plastry, potnij ją na ćwiartki. Nie zmieni to czasu przygotowania ani nie wpłynie na smak.
Steki z kapusty świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym, który podkreśli smak warzywa. Jest szybki w przygotowaniu i nie sprawi ci żadnych trudności. Do miski przełóż 250 g jogurtu greckiego i wymieszaj go z łyżeczką łagodnej musztardy i łyżką soku z cytryny. Dodaj po jednym posiekanym pęczku pietruszki i szczypiorku, dopraw do smaku oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Możesz zrobić go kilka godzin przed podaniem, wtedy smaki idealnie się przegryzą. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.