Uważaj, bo babcia się obrazi za ten przepis. Dżemu nie rób z owoców - to najlepszy dodatek do mięs

Dżemy kojarzą się nam z owocami, ze słodkościami i dodatkami do naleśników i gofrów. To zasadniczo w porządku, ale przecież dżemu nie trzeba robić jedynie z owoców. Babcia zdębieje, dziadek pójdzie na spacer, a teściowa w myślach cię przeklnie. Jak zrobić dżem z cebuli?

Dżem z cebuli. Jak to tak można, toż dżemy to tylko z truskawek". O nie, babciu, ciociu i mnóstwo innych osób. Dżem z cebuli możesz zrobić w kilka chwil, pasuje do każdego mięsa, a kurczak i kaczka wręcz się z nim kochają (indyk jest zazdrosny). " Dżem z cebuli jest uniwersalny i z pełną świadomością mogę stwierdzić, że każde mięso się ucieszy z takiego towarzysza. Przepis na dżem z cebuli jest bardzo prosty, nic tylko robić.

Zobacz wideo Jak marynować grzyby? Poznaj nasze wideo

Dżem, o którym nie śniło się naszym babciom

Składniki:

  • 3 czerwone cebule,
  • 2 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • ocet balsamiczny,
  • odrobina sosu sojowego, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • szklanka czerwonego wina.

Dżem z cebuli. Sposób wykonania:

  1. Przygotuj głęboką patelnię i rozgrzej w niej oliwę lub olej. Olej ma lepszą nośność smaku podczas smażenia.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka (wcześniej warto natrzeć ją solą, żeby delikatnie zmiękła).
  3. Na patelnię dodaj cebulę podsmażaj ją z cukrem. Pamiętaj, żeby robić to na wolnym ogniu.
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino i duś, aż z wina odparuje alkohol. Później duś, aż cebula zmięknie tak, że rozpadnie się, a konsystencja zacznie przypominać marmoladę. 
  5. Ugotowany dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręć i pasteryzuj w  gorącej wodzie przez 5 minut. Potem pozostaw do ostygnięcia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.