Jogurtowe ciasto bez pieczenia. Lepsze niż z cukierni i tylko cztery składniki. Koleżanki nie uwierzą

Jakie ciasto na lato? Do przygotowania tego deseru nie potrzebujesz dużo czasu. Wystarczą cztery składniki i odrobina chęci. Robi się je błyskawicznie, a smakuje wybornie. Zachwycą się nim wszyscy miłośnicy słodkości.

Latem najchętniej sięgamy po desery z owocami sezonowymi. Jagody, agrest, porzeczki, truskawki i maliny to tylko część skarbów, jakie możesz przynieść z ogródka lub targu. Co z nich zrobić? Oto przepis na przepyszne ciasto jogurtowe z malinami. Smakuje lepiej niż z cukierni i jest banalne w przygotowaniu.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Na co dobre są maliny? Warto włączyć te owoce do swojej diety, bo mają wiele właściwości odżywczych

Maliny to niezwykle zdrowe owoce. Zawierają sporo witaminy C i E oraz witaminy z grupy B, oraz potas, wapń, cynk, magnez i żelazo. Nie są kaloryczne, bo mają zaledwie 33 kcal w 100 gramach. Działają dobroczynnie na pracę układu pokarmowego, chronią przed chorobami układu krążenia i wzmacniają odporność. Co zrobić z malin? Ten deser zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Jak zrobić ciasto malinowe? To prawdziwa sezonowa perełka. Wychodzi obłędnie pyszne

Gdy na zewnątrz szaleją upały, mało kto ma ochotę stać godzinami w kuchni. W takiej sytuacji najlepiej sięgać po szybkie ciasta bez pieczenia. Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj ten przepis, a na pewno powtórzysz go wielokrotnie.

Potrzebujesz:

  • 250 g malin,
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • opakowanie biszkoptów okrągłych,
  • cztery saszetki galaretki malinowej.
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami istock/@sripfoto

Dwie galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw, by przestygły. Kiedy będą schłodzone, za pomocą miksera zmieszaj je z jogurtem. Składniki powinny idealnie się połączyć i stworzyć jednolitą masę. Odstaw do stężenia. Pozostałe dwa opakowania również rozpuść w wodzie i poczekaj, aż będą chłodne. Na blachę lub tortownicę wyłóż biszkopty, wylej jogurtową masę i wygładź szpatułką. Włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij i wylej tężejącą galaretkę, ułóż na wierzch maliny i ponownie odstaw do schłodzenia. Ciasto będzie gotowe po co najmniej dwóch godzinach. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: