Latem najchętniej sięgamy po desery z owocami sezonowymi. Jagody, agrest, porzeczki, truskawki i maliny to tylko część skarbów, jakie możesz przynieść z ogródka lub targu. Co z nich zrobić? Oto przepis na przepyszne ciasto jogurtowe z malinami. Smakuje lepiej niż z cukierni i jest banalne w przygotowaniu.
Maliny to niezwykle zdrowe owoce. Zawierają sporo witaminy C i E oraz witaminy z grupy B, oraz potas, wapń, cynk, magnez i żelazo. Nie są kaloryczne, bo mają zaledwie 33 kcal w 100 gramach. Działają dobroczynnie na pracę układu pokarmowego, chronią przed chorobami układu krążenia i wzmacniają odporność. Co zrobić z malin? Ten deser zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Gdy na zewnątrz szaleją upały, mało kto ma ochotę stać godzinami w kuchni. W takiej sytuacji najlepiej sięgać po szybkie ciasta bez pieczenia. Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj ten przepis, a na pewno powtórzysz go wielokrotnie.
Potrzebujesz:
Dwie galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw, by przestygły. Kiedy będą schłodzone, za pomocą miksera zmieszaj je z jogurtem. Składniki powinny idealnie się połączyć i stworzyć jednolitą masę. Odstaw do stężenia. Pozostałe dwa opakowania również rozpuść w wodzie i poczekaj, aż będą chłodne. Na blachę lub tortownicę wyłóż biszkopty, wylej jogurtową masę i wygładź szpatułką. Włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij i wylej tężejącą galaretkę, ułóż na wierzch maliny i ponownie odstaw do schłodzenia. Ciasto będzie gotowe po co najmniej dwóch godzinach. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.