Przepisów na fasolkę do słoików jest mnóstwo, ale zanim przejdziesz do jej przygotowywania, warto poznać zasady pasteryzacji, dzięki którym weki wyjdą perfekcyjnie. Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Zwróć uwagę na kilka kwestii.
Zapas fasolki szparagowej w spiżarni to must have dla fanów gotowania. Którą wybrać? To oczywiście zależy od osobistych preferencji. Żółta będzie delikatniejsza, słodsza w smaku i ma więcej potasu i fosforu, zielona zaś jest bardziej wyrazista i jest dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy C.
Fasola ma neutralne pH, więc nie zahamuje rozwoju bakterii, dlatego niezbędne jest dodanie do niej octu. Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę?
OSTRZEŻENIE! Przygotowując fasolkę w słoikach, należy pamiętać, że wymaga podwójnej pasteryzacji, aby nie rozwinęły się w niej mikroorganizmy, które doprowadzą do psucia się warzyw.
Przed układaniem strączków w słoikach pamiętaj, by dobrze je umyć i obciąć końcówki. Słoiki natomiast powinny być czyste, wyparzone i suche.
Na litr wody dodaj łyżkę soli i zagotuj zalewę. Do słoika dodaj po łyżeczce cukru i octu, a następnie ułóż fasolkę, wlej przygotowaną zalewę i mocno zakręć. Na dnie garnka ułóż słoiki, zalej wodą do 3/4 wysokości i gotuj dwie godziny. Odstaw w ciemne miejsce, a po upływie 24 godzin zapasteryzuj ponownie. Dopiero wtedy słoiki będą gotowe do przechowywania, a fasolka się nie zepsuje. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.