• Link został skopiowany

Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Ten krok jest kluczowy. Inaczej się zepsuje i wyląduje w koszu

Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Sezon na to warzywo zaczyna się od czerwca i trwa do września, dlatego warto zrobić zapas, aby móc cieszyć się nim także zimą. Oto przepis na doskonałą fasolkę, którą wykorzystasz np. do obiadu.
Tak zrobisz najlepszą fasolkę szparagową na zimę. Pamiętaj o jednej rzeczy, a przetwory wyjdą idealnie
Tak zrobisz najlepszą fasolkę szparagową na zimę. Pamiętaj o jednej rzeczy, a przetwory wyjdą idealnie, istock/@Caet Moir

Przepisów na fasolkę do słoików jest mnóstwo, ale zanim przejdziesz do jej przygotowywania, warto poznać zasady pasteryzacji, dzięki którym weki wyjdą perfekcyjnie. Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Zwróć uwagę na kilka kwestii.

Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski

Nie tylko kiszone przydadzą się po sezonie. Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? 

Zapas fasolki szparagowej w spiżarni to must have dla fanów gotowania. Którą wybrać? To oczywiście zależy od osobistych preferencji. Żółta będzie delikatniejsza, słodsza w smaku i ma więcej potasu i fosforu, zielona zaś jest bardziej wyrazista i jest dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy C.

Fasolka szparagowa do słoika - jak ją zrobić? 7 przepisów na domowy przysmak (zdjęcie ilustracyjne)
Fasolka szparagowa do słoika - jak ją zrobić? 7 przepisów na domowy przysmak (zdjęcie ilustracyjne)jatrax / iStock

Fasola ma neutralne pH, więc nie zahamuje rozwoju bakterii, dlatego niezbędne jest dodanie do niej octu. Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę?

OSTRZEŻENIE! Przygotowując fasolkę w słoikach, należy pamiętać, że wymaga podwójnej pasteryzacji, aby nie rozwinęły się w niej mikroorganizmy, które doprowadzą do psucia się warzyw. 

Jak zawekować fasolkę w słoiki? To banalnie proste. Przetwory wyjdą idealnie

Przed układaniem strączków w słoikach pamiętaj, by dobrze je umyć i obciąć końcówki. Słoiki natomiast powinny być czyste, wyparzone i suche.

  • fasolka szparagowa,
  • cukier,
  • ocet,
  • zalewa z wody i soli.

Na litr wody dodaj łyżkę soli i zagotuj zalewę. Do słoika dodaj po łyżeczce cukru i octu, a następnie ułóż fasolkę, wlej przygotowaną zalewę i mocno zakręć. Na dnie garnka ułóż słoiki, zalej wodą do 3/4 wysokości i gotuj dwie godziny. Odstaw w ciemne miejsce, a po upływie 24 godzin zapasteryzuj ponownie. Dopiero wtedy słoiki będą gotowe do przechowywania, a fasolka się nie zepsuje. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: