Przepis na korniszony. Takich ogórków ze świecą szukać, możesz nam zaufać

Co zrobić z ogórków? Kiszone, małosolne każdy zna. Jak zatem zrobić ogórki najlepsze na każdą kanapkę? To nie jest tak trudne, jak ci się wydaje. Przepis na korniszony jest banalny, ale uważaj z cukrem.

Jak zrobić ogórki korniszony? To najłatwiejszy przepis na przetwory, a z pomocą przyjdzie złota rada babci Krysi. Cukier to nie jest najlepszy przyjaciel korniszonów, chociaż wiele osób tak twierdzi. Tutaj liczy się zasada: im mniej, tym lepiej. Jak zrobić najlepsze korniszony? Oto przepis na ogórki twojego życia.

Zobacz wideo Nacie ten przepis? Jeśli nie, musicie obejrzeć to wideo

Ogórki korniszony. Przepis na najlepszą przekąskę

Składniki:

  • 3 kg niewielkich ogórków gruntowych,
  • 3 l wody,
  • 0,5 l octu spirytusowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 korzenie chrzanu pokrojone na kawałki,
  • 1 większa główka czosnku,
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, gorczyca biała,
  • koper razem z baldachami (po jednej łodydze na każdy słoik).

Najlepsze korniszony - smak zrzuci cię z nóg

  1. Ogórki porządnie umyj. Słoiki wyparz i osusz, czosnek obierz (ząbki możesz przekroić na pół), korzeń chrzanu też obierz i pokrój na kawałki tak, by w każdym słoiku znalazły się co najmniej 4.
  2. Na dno każdego słoika połóż gałązkę kopru, dodaj kilka ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu, łyżeczkę gorczycy oraz 3-4 liski laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
  3. Do słoików włóż ogórki. Układaj je w pozycji pionowej dość ciasno, ale nie na tyle, by się gniotły. Następnie przygotuj zalewę. Wlej wodę do garnka, dodaj cukier, sól oraz 8-10 kulek ziela angielskiego i zagotuj.
  4. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i szczelnie zakręć. Następnie włóż słoiki do dużego garnka (dno wcześniej wyłóż ściereczką). Słoiki zalej wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj. Pasteryzuj przez 7-10 minut od chwili zagotowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Jeśli robicie przetwory z ogórków, te korniszony są prima sort. Musisz je zrobić, jeśli chcesz mieć w spiżarni najlepsze ogórki. Są i do sałatki, i do jajek w majonezie. Na przegryzkę są najlepsze i musisz je zrobić, jeśli masz pod ręką małe, jędrne ogóraski.

Więcej o: