• Link został skopiowany

Dziadowska zupa smakuje o wiele lepiej, niż wskazuje na to jej nazwa. Kiedyś gotował ją mój pradziadek

Dziadowska zupa nazywana jest również zupą włóczęgi. Swoją nazwę zaczerpnęła z prostej historii o biednym chłopie, który chodził od domu do domu, prosząc o kolejne produkty. Dzięki temu udało mu się ugotować pożywny posiłek.
Zupa włóczęgi (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Mieczysław Michalak / Agencja Wyborcza.pl

Zupę dziadowską gotował mój pradziadek. Muszę przyznać, że smakowała o wiele lepiej, niż się spodziewałam. Niestety, obecne ceny składników, których trzeba użyć do jej przygotowania, wskazują raczej na to, że jest to danie... na bogato. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Dziadowska zupa - przepis. Bez grzybów się nie obejdzie 

Ceny grzybów potrafią zwalić z nóg, jednak bez nich zupa włóczęgi nie powstanie. To one odpowiadają za jej barwę, aromat i smak. Sprawiają, że nie sposób się od niej oderwać, dopóki nie zobaczymy dna w misce. Czego jeszcze potrzebujemy do jej przygotowania? Sprawdźmy. 

Składniki: 

  • ok. 3 l bulionu warzywnego lub rosołu, 
  • 3/4 szklanki suszonych grzybów, 
  • 4 średnie ziemniaki, 
  • 2 marchewki, 
  • łyżka smalcu, 
  • 2 cebule, 
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 
  • opcjonalnie boczek lub podgardle, 
  • mąka i woda do zacierki. 

Zupa włóczęgi smakuje obłędnie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Suszone grzyby namocz w wodzie z jedną pokrojoną cebulą. Drugą posiekaj i zeszklij na patelni. Jeśli używasz boczku, najpierw go wytop, a później dodaj warzywo.  
  2. Zagotuj rosół lub bulion, dodaj do niego namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. 
  3. Dopraw solą pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.  
  4. Zrób zacierkę. Połącz mąkę z wodą oraz odrobiną soli i zrób ciasto, które konsystencją będzie podobne do tego na pierogi. Odrywaj małe kawałki i uformuj z nich kuleczki. Następnie wrzuć je do zupy i gotuj chwilę, by się nie rozgotowały. 
  5. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj gorącą. Smacznego! 
Więcej o: