Po co płacić jak za zboże, skoro możesz zrobić je w domu? Ten przepis na lody to banał

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby lodów. I kto odmówiłby zjedzenia choćy jednej kulki w upalny dzień. Ich ceny jednak z roku na rok są coraz wyższe, więc część osób rezygnuje z zakupu i musi obejść się smakiem. Czy na pewno? Wystarczy mieć pod ręką przepis na lody domowe, a już więcej nie pójdziesz do lodziarni.

Kiedyś za gałkę lodów płaciło się przysłowiowe grosze. Czasy się jednak zmieniają, zmienia się koniunktura gospodarcza, inflacja, rosną rachunki, ceny produktów oraz płace minimalne. To wszystko przekłada się też na ceny jedzenia, a lody nie są tu żadnym wyjątkiem. Obecnie 8, 9 czy nawet 12 zł za porcję to raczej standard. Więcej płaci się zazwyczaj w sezonie w miejscowościach turystycznych, ale poza nimi wcale nie jest dużo taniej.

Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce

Nie wszyscy więc chcą i mogą rozkoszować się ulubionymi smakami lodów. A przynajmniej tymi z lodziarni, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować przepis na lody domowe i to bez dodatku cukru - zastąpimy go miodem. Potrzeba co prawda trochę cierpliwości, bo przecież lody muszą się odpowiednio zmrozić, ale ich smak wszystko wynagrodzi. Poniżej wyjaśniamy, jak przygotować domowe lody owocowe.

Przepis na lody domowe. Już więcej nie pójdziesz do lodziarni

Składniki:

  • 2 garści truskawek,
  • 2 garści malin,
  • 2 banany,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu.
Lody jogurtowo-owocowe FIT
Lody jogurtowo-owocowe FIT fot. Haps FIT

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj owoce. Umyj truskawki i ostrożnie przepłucz maliny. Większe truskawki przekrój na pół. Banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Na płaskiej blaszce lub talerzu (wybierz taki przedmiot, żeby zmieścił się w zamrażarce) ułóż papier do pieczenia, a na nim rozłóż owoce. Włóż do zamrażarki na 2 godziny lub dłużej.

Po tym czasie owoce zmrożone owoce przełóż do blendera. Dodaj jogurt oraz miód i zblenduj wszystko na gładko. Masę lodową przełóż do pojemnika, w którym będziesz ją mrozić - to może być np. czyste pudełko po lodach ze sklepu lub szklane naczynie do pieczenia. Wstaw ponownie do zamrażarki, tym razem na około godzinę. Lody domowe gotowe! Podawaj je z kawałkami owoców.

Więcej o: