Dla mnie to sposób na zniszczenie mizerii, a inni się nią zachwycają. Wystarczy dodać jeden składnik

Mizeria to bardzo popularna surówka, którą można dodać do bardzo wielu potraw. W mojej rodzinie jej smak od lat nie jest zmieniany. Jednak istnieje przepis, który moi bliscy nie znają, a dla innych jest codziennością. Do ogórków dodają ten jeden składnik, który zmienia jej smak.

Mizeria to bardzo popularna surówka, która świetnie komponuje się z wieloma potrawami, dodając im świeżości i lekkości. W mojej rodzinie, od pokoleń, mizeria jest przygotowywana w tradycyjny sposób, z użyciem śmietany, soli i pieprzu. To prosty, ale zawsze smaczny dodatek, który gości na naszych stołach przy każdej okazji.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Jednak istnieje inny sposób na przygotowanie tej klasycznej surówki, który może zaskoczyć wiele osób. Nie wszyscy wiedzą, że dodanie do ogórków odrobiny cukru może całkowicie odmienić smak mizerii. Ta mała zmiana w przepisie sprawia, że surówka zyskuje nowy, wyjątkowy wymiar, stając się jeszcze bardziej interesującą i apetyczną. Warto spróbować tej wersji, aby odkryć, jak jeden prosty składnik potrafi dodać mizerii nowego charakteru. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić jej smak, dodaj do całości odrobinę octu. Może być to ocet spirytusowy lub jabłkowy, bo każdy z nich doda całości głębszego smaku.

Przepis na mizerię z cukrem

Składniki

  • 2 średnie ogórki,
  • 50 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka octu,
  • łyżka posiekanego koperku.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Umieść plasterki ogórka w misce i posól je, odstaw na około 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciśnij ogórki z nadmiaru wody.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, cukier, pieprz i ocet. Dodaj odciśnięte ogórki do mieszanki śmietanowej i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie plasterki były pokryte sosem.
  3. Tak przygotowaną mizerię podawaj od razu, przed podaniem posyp ją świeżym koperkiem i ponownie wymieszaj. Smacznego!
Więcej o: