Moja babcia zawsze mówiła, że drylownica to zbędny wydatek. Usuwa pestki z wiśni w prosty sposób

Sezon na wiśnie i czereśnie nie trwa długo, więc warto zajadać się pysznymi owocami, póki jest okazja. Zanim jednak przejdziemy do pałaszowania, wypadałoby najpierw pozbyć się nie tylko szypułek, lecz także twardych pestek. Jak wydrylować owoce bez użycia drylownicy? Są na to sposoby.

Nie brakuje w Polsce miłośników sezonowych owoców. Wiśnie i czereśnie pojawiają się w naszych ogrodach i na straganach w czerwcu, a znikają na przełomie sierpnia i września. Warto wykorzystać ten czas na pieczenie pysznych ciast i robienie przetworów na zimę: dżemów, konfitur czy kompotów. Większość przepisów wymaga, by najpierw pozbyć się pestek. Jak to zrobić, jeśli pod ręką nie ma drylownicy? Nic prostszego!

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Jak szybko usunąć pestki z wiśni i czereśni? Drylownica jest tu niepotrzebna

Oczyszczanie wiśni i czereśni z pestek wydaje się zadaniem żmudnym i czasochłonnym. Proces ten znacznie przyspiesza użycie drylownicy, jednak jej brak wcale nie musi uprzykrzać nam życia. Na przestrzeni lat nasze mamy i babcie opanowały do perfekcji drylowanie bez zbędnych narzędzi. Najprostszy sposób zakłada wykorzystanie noża. Wystarczy, że przyciśniesz nim owoce do deski płaską stroną, a pestki same wyskoczą.

Polecamy też metodę z wykałaczką i szklaną butelką. Umieść wiśnię lub czereśnię na wylocie szyjki, wbij w nią wąską pałeczkę, po czym wypchnij pestkę do butelki. W ten sposób szybko i sprawnie wydrylujesz owoce, nie brudząc przy tym kuchni. Genialne, prawda?

Wiśnie
Wiśnie Fot. Grażyna Makara / Agencja Wyborcza.pl

Dlaczego nie można jeść pestek niektórych owoców? Mogą nam zaszkodzić

Nie radzimy jeść owoców razem z pestkami. Pomijając fakt, że mogą nam zwyczajnie utknąć w przełyku, twarde cząstki wiśni i czereśni zawierają w sobie amigdalinę, czyli substancję, która rozkłada się na trujący cyjanowodór. To właśnie ona odpowiada za gorzki i nieprzyjemny posmak. Cyjanowodór może doprowadzić do silnego zatrucia organizmu.

Choć spożycie jednej lub dwóch pestek nie powinno nam zaszkodzić, to zjedzenie ich w większej ilości często wywołuje nieprzyjemne dolegliwości, takie jak: zaburzenia oddychania, podwyższenie ciśnienia i przyspieszenie akcji serca. W skrajnych przypadkach może się to skończyć uszkodzeniem układu nerwowego lub niewydolnością nerek. Dotyczy to nie tylko pestek wiśni i czereśni, lecz także śliwek, brzoskwiń i moreli. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: