Czarny las to kultowe ciasto, choć nie pamiętam, by przygotowywała je moja mama. Za to po każdym obiedzie u babci musiało królować na stole w ramach deseru. Zapomniałam o nim na długi czas. Mój mąż jednak przypomniał sobie o nim całkiem niedawno i teraz robi je co niedzielę.
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Ciasto czarny las - przepis. W moim domu nie ma niedzieli bez mojego ciasta
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 40 g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 6 łyżek kakao,
- 1 szklanka cukru.
Składniki na masę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 100 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 300 g mascarpone.
Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 400 g mascarpone,
- 6 łyżek cukru pudru.
Składniki pozostałe:
- wiśnie w syropie (opcjonalnie).
Jak zrobić ciasto czarny las? Sposób przygotowania krok po kroku
Jeśli masz już wszystkie składniki, to możesz zabierać się do pracy. Proces przygotowania nie jest skomplikowany, a gwarantuję, że efekt będzie naprawdę obłędny.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka ze szczyptą soli. Następnie wsyp cukier i stopniowo dorzucaj żółtka. Do tego dodaj mąkę, kakao i roztopione masło.
- Wymieszaj składniki i przelej je do formy do pieczenia. Piecz 40 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Połącz ze sobą składniki: śmietankę 30 proc., ser mascarpone, cukier puder oraz roztopione, ale ostudzone czekolady.
- Ostudzony biszkopt podziel na dwie części. Pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie wyłóż na jedną z nich. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki.
- Masę ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru umieść na wierzchu i udekoruj wiśniami. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj schłodzone, bo takie smakuje najlepiej. Smacznego!