Czarny las to smak dzieciństwa mojego męża. Teraz co tydzień mnie nim "zadręcza". Choć nawet mi smakuje

Choć nie przepadam za słodkościami, to czarny las jem dość często. Dla mojego męża jest to smak dzieciństwa, więc przynajmniej raz w tygodniu serwuje mi to ciasto na deser. Muszę przyznać, że choć trochę mnie nim "zadręcza", to nawet mi smakuje i jem je nie tylko dlatego, by sprawić mu przyjemność.

Czarny las to kultowe ciasto, choć nie pamiętam, by przygotowywała je moja mama. Za to po każdym obiedzie u babci musiało królować na stole w ramach deseru. Zapomniałam o nim na długi czas. Mój mąż jednak przypomniał sobie o nim całkiem niedawno i teraz robi je co niedzielę. 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Ciasto czarny las - przepis. W moim domu nie ma niedzieli bez mojego ciasta 

Składniki na biszkopt: 

  • 5 jajek, 
  • szczypta soli, 
  • 40 g masła, 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 6 łyżek kakao, 
  • 1 szklanka cukru. 

Składniki na masę czekoladową: 

  • 100 g czekolady gorzkiej, 
  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 6 łyżek cukru pudru, 
  • 500 ml śmietanki 30 proc., 
  • 300 g mascarpone. 

Składniki na masę śmietankową: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc., 
  • 400 g mascarpone, 
  • 6 łyżek cukru pudru.  

Składniki pozostałe: 

  • wiśnie w syropie (opcjonalnie). 

Jak zrobić ciasto czarny las? Sposób przygotowania krok po kroku 

Jeśli masz już wszystkie składniki, to możesz zabierać się do pracy. Proces przygotowania nie jest skomplikowany, a gwarantuję, że efekt będzie naprawdę obłędny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ubij białka ze szczyptą soli. Następnie wsyp cukier i stopniowo dorzucaj żółtka. Do tego dodaj mąkę, kakao i roztopione masło. 
  2. Wymieszaj składniki i przelej je do formy do pieczenia. Piecz 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. 
  3. Połącz ze sobą składniki: śmietankę 30 proc., ser mascarpone, cukier puder oraz roztopione, ale ostudzone czekolady.  
  4. Ostudzony biszkopt podziel na dwie części. Pierwszą warstwę czekoladowej masy i wiśnie w syropie wyłóż na jedną z nich. Dodaj drugą warstwę masy i biszkopt. Wstaw do lodówki. 
  5. Masę ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru umieść na wierzchu i udekoruj wiśniami. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj schłodzone, bo takie smakuje najlepiej. Smacznego!
Więcej o: