Co zrobić z papierówek? Na te jabłka czekam cały rok i robię najlepsze ciasto

Co zrobić z papierówek? Sezon na te małe, zielone jabłuszka właśnie trwa i trzeba się spieszyć, zanim znów na rok odejdą do naszych wspomnień. W moim rodzinnym domu wciąż rosną wiekowe jabłonki papierówki i co roku latem aż uginają się od owoców. Robię z nich najpyszniejsze ciasto, które jest gotowe w kilka chwil.

Ciasto z jabłkami, które smakuje i pachnie polskim, wiejskim latem? Oczywiście nie ma innej odpowiedzi - chodzi o jabłecznik z papierówkami. Papierówki to wczesne, niewielkie jabłka, które pojawiają się już w lipcu. Są dość twarde i lekko kwaśne, przez co idealnie równoważą słodki smak ciast. Dziś mamy dla was przepis na letnie ciasto z jabłkami, które zajmuje tylko kilka chwil. Nie czekaj, tylko szukaj papierówek na straganach i bazarkach. Będziesz się cieszyć każdym okruszkiem. 

Zobacz wideo Czy wiesz, co można mrozić? Jeśli nie, zobacz nasze wideo

Ciasto z papierówkami - najlepsze na deser w lato

Składniki:

  • 5 średnich papierówek,
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 500,
  • 4 większe jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu.

Szybkie ciasto z papierówkami - sposób wykonania:

  1. Papierówki obierz i pokrój je w plastry. Następnie włóż do miski i dodaj cynamon. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, nawet do kilkunastu.
  2. Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na jasny kogel-mogel. Następnie łyżka po łyżce dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy stopniowo wlewaj mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka. Ponownie całość wymieszaj.
  4. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłecznik piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. 

Z papierówek możesz zrobić nie tylko świetny jabłecznik. Wyjdzie ci także pyszny, orzeźwiający kompot, świetny dżem. Możesz także zetrzeć je na tarce i zawekować. Wówczas zawsze możesz zrobić pyszną szarlotkę z dodatkiem letnich jabłuszek. 

Więcej o: