Ciasto z jabłkami, które smakuje i pachnie polskim, wiejskim latem? Oczywiście nie ma innej odpowiedzi - chodzi o jabłecznik z papierówkami. Papierówki to wczesne, niewielkie jabłka, które pojawiają się już w lipcu. Są dość twarde i lekko kwaśne, przez co idealnie równoważą słodki smak ciast. Dziś mamy dla was przepis na letnie ciasto z jabłkami, które zajmuje tylko kilka chwil. Nie czekaj, tylko szukaj papierówek na straganach i bazarkach. Będziesz się cieszyć każdym okruszkiem.
Zobacz wideo Czy wiesz, co można mrozić? Jeśli nie, zobacz nasze wideo
Ciasto z papierówkami - najlepsze na deser w lato
Składniki:
- 5 średnich papierówek,
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 500,
- 4 większe jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu.
Szybkie ciasto z papierówkami - sposób wykonania:
- Papierówki obierz i pokrój je w plastry. Następnie włóż do miski i dodaj cynamon. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, nawet do kilkunastu.
- Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na jasny kogel-mogel. Następnie łyżka po łyżce dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Do masy stopniowo wlewaj mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka. Ponownie całość wymieszaj.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłecznik piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
Z papierówek możesz zrobić nie tylko świetny jabłecznik. Wyjdzie ci także pyszny, orzeźwiający kompot, świetny dżem. Możesz także zetrzeć je na tarce i zawekować. Wówczas zawsze możesz zrobić pyszną szarlotkę z dodatkiem letnich jabłuszek.