Zalewa na ogórki kiszone to tylko dwa składniki. Jednak większość w kółko robi jeden błąd

Lato w pełni, a zatem czas na przetwory z ogórków także w pełni. Oczywiście najlepszą przekąską z ogórków są kiszone - niech rękę podniesie ten, kto uważa, że nie są pyszne. Oczywiście całym kluczem ich smaku jest zalewa. Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? To tylko dwa składniki, ale nie możesz popełnić jednego błędu.

Polacy uwielbiają kiszonki i tego uwielbienia nie mogą pojąć mieszkańcy zachodnich krajów. Oczywiście co kraj, to smak, ale umówmy się, czym byłaby polska kuchnia bez pysznych, kwaśnych i chrupiących ogórków kiszonych? Nie tylko sa świetną przekąską samą w sobie, lecz także podstawą jednej z naszych ulubionych zup, robimy z nich surówki, sałatki, a nawet kładziemy na pizzy. Jednak kluczem do idealnego smaku kiszonych ogórków jest zalewa. O jednej rzeczy wspomnieć muszę, bo się uduszę. 

Zobacz wideo Jak pasteryzować przetwory? Koniecznie zobacz nasze wideo

Zalewa do ogórków kiszonych. Ten błąd to droga do katastrofy

Oczywiście wszystkie doświadczone gospodynie i gospodarze doskonale wiedzą, że zalewa do ogórków kiszonych to najłatwiejszy przepis, jaki istnieje. To tak naprawdę tylko woda i sól w odpowiednich proporcjach. Jakie są te proporcje? Niezmienne od stuleci: na jeden litr wody przypada 1 łyżka soli, oczywiście w przypadku kiszonek mówimy o soli kamiennej, która jest najlepszą opcją, jeśli chodzi o wspomożenie odpowiedniego procesu fermentacji. Jednak to nie jest rzecz, o której chcę powiedzieć. Solanka do ogórków kiszonych nie może zawierać wody prosto z kranu. Wcześniej należy ją zagotować razem z solą, by pozbyć się bakterii i drobnoustrojów. Mogą one sprawić, że nasze ogórki zwyczajnie się zepsują, a nie ukiszą. 

Jak zrobić ogórki kiszone? Ten przepis nie ma prawa nie wyjść

Składniki:

  • ogórki gruntowe, najlepiej średnie i podłużne,
  • czosnek (po 3 ząbki do każdego słoika),
  • korzeń chrzanu (po 2-3 niewielkie kawałki do każdego słoika),
  • gałązka kopru z baldachem (po jednej do słoika),
  • liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie po 2-3 do słoika),
  • liść laurowy (opcjonalnie po jednym do słoika),
  • solanka: na jeden litr wody przypada jedna czubata łyżka soli kamiennej.

Ogórki kiszone - sposób wykonania:

  1. Ogórki oczyść i namocz w zimnej wodzie. Kiedy się moczą, przygotuj słoiki. Najlepiej, gdyby były wyparzone, zakrętki także. W tym czasie przygotuj też resztę składników.
  2. Na dno każdego słoika połóż odpowiednią ilość chrzanu, czosnku, dodaj listek laurowy oraz liście dębu lub porzeczki, jeśli ich używasz.
  3. Następnie włóż ogórki do słoików. Pamiętaj, żeby układać je pionowo i najlepiej dość ciasno. Na wierzchu połóż zgiętą gałązkę kopru.
  4. Słoiki zalej zagotowaną, ostudzoną solanką i szczelnie zakręć słoiki. Pozostaw je na kilka dni temperaturze pokojowej, a kiedy zmienią kolor, możesz przenieść je do piwnicy.
Więcej o: