Kluski śląskie są bardzo popularne zarówno na Górnym, jak i Dolnym Śląsku, ale jada się je nie tylko tam. Tak naprawdę pokochali je mieszkańcy wszystkich zakątków Polski. Ich zaletą jest nie tylko to, że dobrze komponują się z różnymi potrawami, lecz także prostota wykonania. By zrobić kluski śląskie, trzeba mieć tylko dwa składniki - ziemniaki oraz mąkę ziemniaczaną. Niektórzy używają jeszcze jajka, ale nie jest to składnik obowiązkowy. Przydaje się, gdy kluski nie chcą się lepić.
Podczas zakupów trzeba jednak zachować czujność. Kluski śląskie nie wyjdą dobre, jeśli kupimy nieodpowiednie ziemniaki. Najlepiej sprawdzają się te mączyste, które mają dużo skrobi. To tzw. typ C. Zalicza się do nich takie gatunki jak: Bryza, Bursztyn, Gracja, Tajfun, Ibis, Etiuda i Legenda. Z nich zrobisz również dobre kopytka oraz pyzy.
By kluski śląskie wyszły smaczne, należy też pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Pomoże w tym metoda czwórki nazywana też patentem "na ćwiartkę". Nauczyła mnie tego koleżanka, gdy po raz pierwszy miałam robić kluski śląskie. W skrócie polega to na tym, by masę ziemniaczaną podzielić na cztery części, jedną wyjąć, wsypać tam mąkę ziemniaczaną, i dodać odłożoną część ziemniaków.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Po odcedzaniu od razu przeciskamy je przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem w misce. Dopiero teraz możemy je ostudzić.
Przekładamy je na płaskie naczynie i układamy w kulę. "Rysujemy" na niej podział na cztery równe części i jedną część zabieramy. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - tyle samo, ile wyjęliśmy ziemniaków. Jak na poniższym zdjęciu:
Dodajemy odłożone ziemniaki i ugniatamy masę. To jest właśnie wspomniany wyżej patent "na ćwiartkę" lub metoda czwórki. Można dodać też odrobinę soli do smaku, ale generalnie nie ma takiej konieczności, bo ziemniaki gotowały się w osolonej wodzie i kluski też będziemy w takiej gotować. Po uformowaniu gładkiej kuli odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach lepimy kuleczki (można też uformować wałek z ciasta, pokroić go na kawałki i dopiero z nich formować kulki). Następnie na środku robimy kciukiem charakterystyczne wgłębienie.
Kluski śląskie wkładamy do zagotowanej z solą wody. Gotujemy je partiami przez trzy minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Od czasu do czasu mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Wyławiamy na talerz łyżką cedzakową.
Kluski śląskie podawaj do mięsnych dań z sosem. Można też okrasić je skwarkami. Niektórzy jadają kluski śląskie również na słodko z cukrem i śmietaną.