Latem robię tylko tę zupę. Jest pyszna, orzeźwia i napełnia żołądki. Wręcz idealna na upały

Jak zrobić prosty, ale przy tym pyszny i orzeźwiający chłodnik wprost idealny na letnie upały? Zapomnij o długim staniu w kuchni. To obłędne danie przygotujesz szybko i niskim nakładem pracy. Możesz być pewna, że każdemu zasmakuje.

Tradycyjny, polski obiad powinien składać się z gorącej zupy oraz drugiego dania. Tymczasem latem, kiedy żar leje się z nieba mało kto ma ochotę stać w kuchni i pichcić, nie wspominając już o zjadaniu gorących potraw. Zamiast tego warto przygotować coś szybkiego i lekkiego. Idealnie nada się w tej sytuacji chłodnik.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Jak zrobić najprostszy chłodnik? Wykorzystaj buraczki lub botwinkę

Chłodnik to potrawa, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. W zależności od upodobań  można zrobić go na bazie warzyw, czy nawet owoców. Jest wspaniałą opcją na smaczny obiad w gorące dni, gdyż robi się go szybko, jest pożywny, a przy tym przyjemnie chłodzi. Wykorzystaj sezon na obłędne w smaku warzywa, a zwłaszcza buraki, i przyrządź go na obiad w domu, a możesz być pewna, że zniknie ze stołu błyskawicznie. Spiesz się z dokładką, bo nie zostanie nawet kropelka.

Jakie składniki na chłodnik litewski? Nie potrzebujesz wiele

Idealne kremowy chłodnik litewski to chyba jedna z najpopularniejszych wersji tego dania. Jeśli masz jeszcze dostęp do młodej botwinki, możesz ją wykorzystać. Jeśli nie, wystarczą zwykłe buraki, które sprawią, że zupa stanie się nieco bardziej intensywna w smaku. Czego będziesz potrzebować do jej przygotowania?

  • 5 średniej wielkości buraków,
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 0,5 l kefiru,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 średniej wielkości ogórek gruntowy lub kilka rzodkiewek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 4 ugotowane na twardo jaja,
  • posiekany koperek.
Jakie składniki na chłodnik litewski?
Jakie składniki na chłodnik litewski? Jakie składniki na chłodnik litewski? Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie obierz buraki, następnie pokrój je w kostkę i zalej bulionem. W przypadku botwinki możesz także użyć kilku liści i kawałka łodygi. 
  2. Mieszankę gotuj do czasu, aż buraki zmiękną. Gdy tak się stanie, zdejmij  z ognia i poczekaj, aż stanie się chłodna.
  3. Dodaj kefir, kwaśną śmietanę, szczypiorek, rozgnieciony ząbek czosnku oraz obranego i pokrojonego w kostkę ogórka bądź rzodkiewki. Wymieszaj, dopraw do smaku i włóż wywar do lodówki.
  4. Podawaj zimny i posypany koperkiem, wraz z połówką ugotowanego jajka. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: