Obiad bez mięsa to nie tylko jajko sadzone, ziemniaki i mizeria, i chociaż taki posiłek jest naprawdę pyszny, to czasami warto puścić wodze fantazji. Ostatnio tak właśnie zrobiłam i przygotowałam kotlety, które najpewniej na samym początku was zszokują, ale kiedy odważycie się ich spróbować, od razu się w nich zakochacie. Kotlety z czerstwego pieczywa są naprawdę pyszne i pełne aromatu, a opanierowane i usmażone na mocnym ogniu będą bosko chrupiące.
Zobacz wideo Co na obiad w lato? Koniecznie zobacz nasze wideo
Chrupiące kotlety z chleba. Tak pyszne, jak nietypowe
Składniki:
- pół bochenka czerstwego chleba, najlepiej pszennego, może być graham,
- 1 większa cebula,
- 2 szklanki mleka lub bulionu do namoczenia pieczywa,
- 2 średnie jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Kotlety z czerstwego chleba - sposób wykonania:
- Chleb pokrój na mniejsze kawałki lub porwij go rękami. Następnie włóż do miski i zalej mlekiem. Odczekaj ok. 15 minut, aż pieczywo zmięknie. Następnie porządnie odciśnij.
- Kiedy chleb się moczy, zajmij się resztą składników. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie odstaw na chwilę, by ostygła. Czosnek zmiel w prasce, natkę pietruszki posiekaj ostrym nożem.
- Odciśniętą bułkę możesz utłuc tłuczkiem, zgnieść praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce na jednolitą papkę. Następnie dodaj cebulę, czosnek, pietruszkę, słonecznik, siemię lniane oraz sól i pieprz do smaku.
- Z masy formuj średniej wielkości kotlety przypominające kształtem mielone i porządnie je ściskaj. Następnie każdy kotlet obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Rozbite jajka możesz lekko posolić, a do bułki tartej polecam dodać odrobinę startego parmezanu.
- Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo oleju i kiedy będzie gorący, kładź na nim kotlety z chleba. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złote i apetyczne.
Z czym podawać kotlety z chleba? To już tylko kwestia twojego gustu. Świetnie smakują z ziemniakami i świeżą surówką, pasuje też kapusta zasmażana. Dobrym dodatkiem będą także różne sosy, zwłaszcza grzybowy lub delikatny koperkowy. Co ważne, kotlety z chleba świetnie smakują także na zimno na przykład z sosem czosnkowym lub z salsą pomidorową.