• Link został skopiowany

Robię chrupiące kotlety najlepsze w rodzinie. Zdziwicie się, co jest głównym składnikiem

Moja miłość do gotowania jest słynna w całej rodzinie i bliscy uwielbiają robione przeze mnie rosół, bigos i kotlety. Do niedawna numerem jeden były schabowe z kością, ostatnio jednak zabolało mnie serce, kiedy spojrzałam na kuchenny blat i postanowiłam zrobić kotlety z zupełnie niespodziewanego składnika. Wyszły chrupiące i pachnące. O schabowe na razie nikt nie pyta.
Kotlety z czerstwego chleba
zdjęcie ilustracyjne; fot. Cesarz / shutterstock.com

Obiad bez mięsa to nie tylko jajko sadzone, ziemniaki i mizeria, i chociaż taki posiłek jest naprawdę pyszny, to czasami warto puścić wodze fantazji. Ostatnio tak właśnie zrobiłam i przygotowałam kotlety, które najpewniej na samym początku was zszokują, ale kiedy odważycie się ich spróbować, od razu się w nich zakochacie. Kotlety z czerstwego pieczywa są naprawdę pyszne i pełne aromatu, a opanierowane i usmażone na mocnym ogniu będą bosko chrupiące. 

Zobacz wideo Co na obiad w lato? Koniecznie zobacz nasze wideo

Chrupiące kotlety z chleba. Tak pyszne, jak nietypowe

Składniki:

  • pół bochenka czerstwego chleba, najlepiej pszennego, może być graham,
  • 1 większa cebula, 
  • 2 szklanki mleka lub bulionu do namoczenia pieczywa, 
  • 2 średnie jajka, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki nasion słonecznika, 
  • 3 łyżki siemienia lnianego, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • posiekana natka pietruszki, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia.

Kotlety z czerstwego chleba - sposób wykonania:

  1. Chleb pokrój na mniejsze kawałki lub porwij go rękami. Następnie włóż do miski i zalej mlekiem. Odczekaj ok. 15 minut, aż pieczywo zmięknie. Następnie porządnie odciśnij. 
  2. Kiedy chleb się moczy, zajmij się resztą składników. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie odstaw na chwilę, by ostygła. Czosnek zmiel w prasce, natkę pietruszki posiekaj ostrym nożem. 
  3. Odciśniętą bułkę możesz utłuc tłuczkiem, zgnieść praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce na jednolitą papkę. Następnie dodaj cebulę, czosnek, pietruszkę, słonecznik, siemię lniane oraz sól i pieprz do smaku. 
  4. Z masy formuj średniej wielkości kotlety przypominające kształtem mielone i porządnie je ściskaj. Następnie każdy kotlet obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Rozbite jajka możesz lekko posolić, a do bułki tartej polecam dodać odrobinę startego parmezanu. 
  5. Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo oleju i kiedy będzie gorący, kładź na nim kotlety z chleba. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złote i apetyczne. 

Z czym podawać kotlety z chleba? To już tylko kwestia twojego gustu. Świetnie smakują z ziemniakami i świeżą surówką, pasuje też kapusta zasmażana. Dobrym dodatkiem będą także różne sosy, zwłaszcza grzybowy lub delikatny koperkowy. Co ważne, kotlety z chleba świetnie smakują także na zimno na przykład z sosem czosnkowym lub z salsą pomidorową. 

Więcej o: