Owocowe, śmietankowe, na patyku, świderki... Latem uwielbiamy wszystkie z nich. Lody kojarzą nam się przede wszystkim z wakacjami i są idealną przekąską podczas upałów. Najlepsze i najzdrowsze są te, które przygotowuje się bez sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i innych zbędnych dodatków. Właśnie dlatego warto przygotować taki przysmak na własną rękę.
Na profilu @coconat_diet na Instagramie pojawił się przepis na lody domowej roboty. Podzieliła się nim dietetyczka Daria Adaszak. Przygotowanie zajmie ci maksymalnie 10 minut. Będą ci potrzebne następujące składniki:
Wystarczy wrzucić wszystko do miski i zmiksować, a następnie przełożyć do keksówki i włożyć do zamrażarki. Masa powinna chłodzić się trzy godziny. Po upływie tego czasu wyjmij lody i przełóż do pucharków. Z podanych proporcji uzyskasz 2 duże porcje lodów. Każda z nich ma ok. 330 kcal i 20 g białka.
Tak przygotowane lody będą miały smak słonego karmelu. Można podawać je z ulubionymi dodatkami, np. owocami sezonowymi. Świetnym wyborem będą maliny, borówki albo truskawki. Łasuchy mogą dodatkowo polać je słodką polewą, np. czekoladową albo o smaku toffi. Pamiętaj jednak o zachowaniu zdrowego rozsądku, bo w innym przypadku z wysokobiałkowych fit słodyczy może zrobić się prawdziwa bomba kaloryczna. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli masz problemy z gospodarką węglowodanową, zamień miód na erytrytol. Możesz też dorzucić do masy kilka orzechów albo łyżeczkę masła orzechowego.