• Link został skopiowany

Chłopska zupa o dziwacznej nazwie. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje lepiej niż jarzynowa

Kuchnia francuska wniosła do naszych domów wiele ciekawych dań, a jedną z nich jest niewątpliwie zupa pejzanka. Nazywana także chłopską, nazwę bierze od słowa paysan, czyli wieśniak lub chłop. Choć może nie brzmieć zachęcająco, to gwarantuję, że każdy będzie prosić o dokładkę. Oto jak ją przygotować.
pejzanka - zdjęcie ilustracyjne. Fot.Flavia Novais/istock
Flavia Novais / Getty Images

Zupa pejzanka należy do dań, które z powodzeniem mogą być podawane jako jedyny posiłek na obiad. Jest pełna kolorowych warzyw i skwarek z wędzonego boczku. Nie dość, że wyjątkowo zdrowa, to jeszcze przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Moja rodzina zawsze chętnie zajada się nią do ostatniej łyżki. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa pejzanka z białą kapustą. Szlacheckie danie biorące nazwę od chłopów

Ta wyjątkowa zupa stała się popularna już w XX wieku za sprawą francuskich książek kucharskich. Oryginalna paysanne, czyli po francusku chłopska, była gotowana najczęściej z dodatkiem cukinii, marchwi, selera naciowego i fasoli strączkowej lub ziarnistej. Pejzanka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Można podawać ją jako zupę krem z purée lub klasycznie z wybranymi dodatkami. Podstawą przepisu jest zawsze wywar na kościach, warzywa oraz boczek wędzony.

Przepis na zupę pejzankę. Efekt jest obłędny

Zupa pejzanka to rodzaj kartoflanki, którą wzbogaca się o różne dodatki. Skład potrawy w głównej mierze zależy od upodobań, pory roku czy grzybów zbieranych w lasach. Dla podkręcenia smaku warto wcześniej podsmażyć wszystkie warzywa na maśle.

Składniki:

  • 1,5 litra mięsnego wywaru na kościach,
  • mała kalarepa,
  • kawałek białej części pora,
  • 2 ziemniaki,
  • mały kawałek selera,
  • kawałek korzenia pietruszki,
  • 2 średnie marchewki,
  • mała główka młodej kapusty,
  • łyżka pasty pomidorowej, koncentratu lub kilka łyżek gęstego przecieru pomidorowego,
  • 2-3 łyżki ziemniaczanego purée,
  • łyżka suszonych grzybów (wcześniej namoczonych),
  • natka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • 80 g boczku wędzonego,
  • liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, majeranek, sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Warzywa pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Wywar zagotuj z przyprawami, a następnie dodaj wszystkie pokrojone warzywa oprócz kapusty. Całość gotuj razem przez około kwadrans, aż warzywa staną się miękkie.
  2. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kapustę, wcześniej namoczone grzyby, sos pomidorowy, przetarty ząbek czosnku oraz purée ziemniaczane. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować razem około 10 minut.
  3. W międzyczasie pokrój boczek w kostki i na podgrzanej patelni zrób z niego skwarki. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli.
  4. Dodaj boczek i cebulę do wywaru. Spróbuj zupy i jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem obsyp ją drobno posiekaną natką pietruszki i gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: