Zupa pejzanka należy do dań, które z powodzeniem mogą być podawane jako jedyny posiłek na obiad. Jest pełna kolorowych warzyw i skwarek z wędzonego boczku. Nie dość, że wyjątkowo zdrowa, to jeszcze przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Moja rodzina zawsze chętnie zajada się nią do ostatniej łyżki.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa pejzanka z białą kapustą. Szlacheckie danie biorące nazwę od chłopów
Ta wyjątkowa zupa stała się popularna już w XX wieku za sprawą francuskich książek kucharskich. Oryginalna paysanne, czyli po francusku chłopska, była gotowana najczęściej z dodatkiem cukinii, marchwi, selera naciowego i fasoli strączkowej lub ziarnistej. Pejzanka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Można podawać ją jako zupę krem z purée lub klasycznie z wybranymi dodatkami. Podstawą przepisu jest zawsze wywar na kościach, warzywa oraz boczek wędzony.
Przepis na zupę pejzankę. Efekt jest obłędny
Zupa pejzanka to rodzaj kartoflanki, którą wzbogaca się o różne dodatki. Skład potrawy w głównej mierze zależy od upodobań, pory roku czy grzybów zbieranych w lasach. Dla podkręcenia smaku warto wcześniej podsmażyć wszystkie warzywa na maśle.
Składniki:
- 1,5 litra mięsnego wywaru na kościach,
- mała kalarepa,
- kawałek białej części pora,
- 2 ziemniaki,
- mały kawałek selera,
- kawałek korzenia pietruszki,
- 2 średnie marchewki,
- mała główka młodej kapusty,
- łyżka pasty pomidorowej, koncentratu lub kilka łyżek gęstego przecieru pomidorowego,
- 2-3 łyżki ziemniaczanego purée,
- łyżka suszonych grzybów (wcześniej namoczonych),
- natka pietruszki,
- ząbek czosnku,
- mała cebula,
- 80 g boczku wędzonego,
- liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, majeranek, sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Warzywa pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Wywar zagotuj z przyprawami, a następnie dodaj wszystkie pokrojone warzywa oprócz kapusty. Całość gotuj razem przez około kwadrans, aż warzywa staną się miękkie.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kapustę, wcześniej namoczone grzyby, sos pomidorowy, przetarty ząbek czosnku oraz purée ziemniaczane. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować razem około 10 minut.
- W międzyczasie pokrój boczek w kostki i na podgrzanej patelni zrób z niego skwarki. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli.
- Dodaj boczek i cebulę do wywaru. Spróbuj zupy i jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem obsyp ją drobno posiekaną natką pietruszki i gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.