Bataty to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Znajduje się w nich duża ilość węglowodanów, które pochodzą głównie ze skrobi. Cechuje je również znikoma zawartość tłuszczu. Bataty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i co ciekawe, mają go aż dwa razy więcej, niż kartofle. Są też bogactwem potasu, wapnia i magnezu, a także zawierają żelazo, mangan, cynk i miedź.
Ze słodkich ziemniaków również można wyczarować fantastyczne dania. Jeśli to nasz pierwszy raz, warto zacząć od czegoś prostego. Strzałem w dziesiątkę będą placki z batatów. Doskonale sprawdzą się jak obiad w gorące dni - szczególnie z dodatkiem sosu jogurtowego czy tzatziki. Moim zdaniem nie może tu jednak zabraknąć papryki ostrej, która doskonale podkręca smak.
Składniki:
Zrobienie placków z batatów wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. A ich smaku nie da się nie pokochać. Można wyczarować je zarówno na słodko, jak i na słono, ale tym razem skupimy się na tej drugiej wersji. Oto sposób przygotowania wytrawnych rarytasów.
Sposób przygotowania: