• Link został skopiowany

Placki ze słodkich ziemniaków to obłędny pomysł na obiad. Ale o tej przyprawie lepiej nie zapominać

Placki ziemniaczane to klasyk, który znamy i kochamy. Warto jednak czasem postawić na coś zgoła innego. I tym oto sposobem przygotowałam ostatnio na obiad placki z batatów. Nie sądziłam, że mogą być tak pyszne.
Placki
fot.istock/ robert6666

Bataty to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Znajduje się w nich duża ilość węglowodanów, które pochodzą głównie ze skrobi. Cechuje je również znikoma zawartość tłuszczu. Bataty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i co ciekawe, mają go aż dwa razy więcej, niż kartofle. Są też bogactwem potasu, wapnia i magnezu, a także zawierają żelazo, mangan, cynk i miedź. 

Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!

Placki z batatów - przepis. Słodki ziemniak stał się królem obiadu  

Ze słodkich ziemniaków również można wyczarować fantastyczne dania. Jeśli to nasz pierwszy raz, warto zacząć od czegoś prostego. Strzałem w dziesiątkę będą placki z batatów. Doskonale sprawdzą się jak obiad w gorące dni - szczególnie z dodatkiem sosu jogurtowego czy tzatziki. Moim zdaniem nie może tu jednak zabraknąć papryki ostrej, która doskonale podkręca smak. 

Składniki:  

  • 400 g batatów
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 ząbki czosnku, 
  • marchewka, 
  • 2 jajka, 
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej, 
  • sól i pieprz, 
  • oliwa do smażenia, 
  • opcjonalnie przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie, kurkuma. 

Obłędne placki z batatów. Sposób przygotowania krok po kroku 

Zrobienie placków z batatów wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. A ich smaku nie da się nie pokochać. Można wyczarować je zarówno na słodko, jak i na słono, ale tym razem skupimy się na tej drugiej wersji. Oto sposób przygotowania wytrawnych rarytasów. 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj i obierz bataty, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z cebulą.
  2. Starte warzywa wrzuć do miski i dodaj: czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Całość wymieszaj.  
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj po pełnej łyżce masy, formując placki. Smaż przez około trzy minuty na umiarkowanym ogniu z każdej ze stron. Smacznego!
Więcej o: