Przepis na ciasto z owocami zawiera kilka składników, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni i od ciebie tylko zależy, jakie dodatki dodasz do ciasta. Będą to borówki, a może karmelizowana gruszka? Jedno jest pewne - ciasto wyjdzie idealne, a ty nawet nie pobrudzisz sobie rąk. Zaserwuj je bliskim w weekend, a blacha zniknie, zanim ciasto na dobre ostygnie.
Zobacz wideo Poznaj nasz przepis na szybkie ciasto na kefirze
Ciasto jogurtowe z owocami - mięciutka i puszysta rozkosz w kilka chwil
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 250 g mąki pszennej (najlepiej tzw. tortowej),
- 80 g roztopionego masła,
- 150 g cukru,
- 2 większe jajka,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ok. 200 g ulubionych owoców (mogą być świeże, rozmrożone lub np. z kompotu).
Ciasto jogurtowe z owocami - sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj jogurt i ponownie zamieszaj.
- Do masy wbij jajka i zamieszaj za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej do niej ciasto i dodaj ulubione owoce.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. godzinę lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej polewą z białej lub mlecznej czekolady.
I co? Prawda, że łatwe? Nie czekaj więc, tylko zaopatrz się w swoje ulubione owoce, bo pewnie całą resztę masz pod ręką. Gwarantuję ci, że twoi bliscy do końca lata będą prosić cię o to ciasto do kawki.