Śledzie po wileńsku robię jesienią na każdą imprezę. Goście są wniebowzięci

Śledzie po wileńsku to jedna z możliwości przyrządzenia tej popularnej ryby. Cieszy się ona też coraz większą popularnością. Sprawdź koniecznie, co nadaje jej ten cudowny smak.

Śledzie są jedną z najczęściej przygotowywanych ryb w Polsce. Spotyka się je w różnych aranżacjach zarówno na świątecznych stołach, jak i przy okazji spotkań rodzinnych i w gronie znajomych. Oto kilka sposobów ich przyrządzenia, które pozostaną w naszej pamięci na długo.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Śledzie po wileńsku lub w innej odsłonie, czyli kilka słów o samej rybie

Śledzie po wileńsku w ostatnim czasie coraz częściej można spotkać na naszych stołach. Smakosze uważają jednak, że ta ryba daje się przyrządzić na wiele różnych sposobów. Co to jednak za ryba? Jakie są jej właściwości odżywcze? Czy warto ją jeść?

Śledź jest rybą, a zatem jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto jest to dobre źródło witamin A i E oraz z grupy B. Jak wynika z badań, śledź należy też do ryb, które są w najmniejszym stopniu zanieczyszczone metalami ciężkimi. Najzdrowszą formą, przy której pozostaje najwięcej składników odżywczych, jest gotowanie ryby na parze albo pieczenie.

Śledzie po wileńsku z grzybami

Tego rodzaju potrawa świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie tylko. Można ją przygotować z suszonymi grzybami lub np. z marynowanymi pieczarkami, jeśli nie lubimy tych pierwszych, a chcemy zachować grzybowy sznyt. Śledzie po wileńsku z grzybami lub właśnie pieczarkami będą więc doskonałym pomysłem na takie okazje.

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych w stylu matias;
  • kilka marynowanych pieczarek lub 20 g suszonych grzybów;
  • 1 cebula;
  • 4 łyżki passaty pomidorowej;
  • 2-3 ogórki konserwowe;
  • olej;
  • sól, pieprz, cukier.

Wykonanie:

Namoczyć śledzie w wodzie - najlepiej zostawić na noc. Zalać grzyby wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Zostawić do wystygnięcia. Jeśli dodajemy marynowane pieczarki, to wystarczy je odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Jeśli gotowaliśmy grzyby, należy je albo zmielić, albo użyć blendera. Ogórki pokroić drobno. Wymieszać ze sobą grzyby lub pieczarki, ogórki, cebulę, passatę i pokrojone śledzie. Przyprawić do smaku. Odstawić do lodówki na noc.

Jak zrobić śledzie po wileńsku moczone w maślance?

W zasadzie można wykorzystać przepis podany powyżej. Jest jednak pewna istotna rzecz. Mianowicie śledzie po wileńsku muszą być moczone w maślance (można użyć mleka lub wody). Niektórzy decydują się też na łączenie opcji, czyli np. najpierw moczą w wodzie, a następnie w mleku. Dlaczego się to robi? Przede wszystkim, dlatego by pozbyć się z nich nadmiaru soli. Najlepiej przydają się do tego produkty pochodzenia mlecznego. Dodatkowo nadają one mięsu ryby delikatny smak.

Śledzie po wileńsku - przepis jak wybrać?

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jak w przypadku jakiejkolwiek receptury, czy to na ciasto, mięso, zupę czy cokolwiek innego, tak i w tym przypadku jest wiele różnych opcji. Można znaleźć różne śledzie po wileńsku. Przepis przepisowi nie będzie równy, ale to tak naprawdę bardzo dobrze, bo dzięki temu możemy wybrać taki, który najbardziej będzie nam odpowiadał. No i co najważniejsze - zawsze można zmienić proporcje każdego przepisu tak, aby właśnie jak najbardziej pasował naszym potrzebom.

Śledź po wileńsku? Przepisy na inne potrawy ze śledzi? Co wybrać?

Pewnie każdy powie co innego, bo zależy od ulubionych smaków. Dla niektórych jedną z najlepszych potraw będą właśnie śledzie po wileńsku. Przepisy na inne potrawy z tych ryb, nie będą dla tych osób interesujące. Tymczasem jednak warto je przejrzeć i wybrać coś dla siebie, np.:

  • śledzie w oleju z cebulką;
  • śledzie pod pierzynką ze śmietany;
  • śledzie w sosie musztardowym;
  • matiasy po kaszubsku;
  • sałatka śledziowa;
  • matiasy z czerwoną cebulką.

Zobacz też: Lepsze i prostsze niż sernik babci. To ciasto jogurtowe z truskawkami jest prawdziwą perełką

Więcej o: